Riksidrottsmuseum - Utställning - Japanen som försvann

Shiso Kanakuri springer tillsammans med skolbarn utanför Olympiastadion inför invigningen av de olympiska spelen i Tokyo 1964. 


Ny utställning på Riksidrottsmuseum öppnar 31 maj och pågår till och med 1 oktober 2024. I sitt hemland Japan är Shiso Kanakuri en legend. I Sverige är han huvudpersonen i den konstruerade historien om ”Japanen som försvann” under maratonloppet vid de Olympiska spelen i Stockholm 1912. Med denna utställning vill vi en gång för alla avliva myten om ”japanen som försvann” och samtidigt presentera en idrottsman som ägnade ett helt liv åt att få fler att upptäcka glädjen i idrott.


Kanakuri så dedikeras den till “Siso Kanakuri som försvann i Maratonloppet vid olympiaden i Stockholm 1912” Efter detta började skämtsamma och fantasifulla teorier om den försvunne japanens öde att florera. Den välkände sportjournalisten “Glokar Well” (Oscar Söderlund) gav historien ny skjuts när han återkommande avslutade sina krönikor med en efterlysning av den vilsegångne asiatiska löparen.Var: Riksidrottsmuseum, Stockholm
När: 31 maj 2024 - 1 oktober 2024
Läs mer här
Källa: Riksidrottsmuseum