Rian Designmuseum - Urval av utställningar

Foto: Rian Designmuseum


Du hittar Rian Designmuseum nedströms Tullbron vid ån Ätran i Falkenberg i Halland i ett vackert spannmålsmagasin. Där kan Du bland annat besöka Museets utställningar, sjunka ner i tidskriftshörnan och läsa svensk och internationell design- och arkitekturpress eller fundera över form i deras café. Nedan ett urval av utställningar.I den halländska byn Steninge har formgivaren Patrik Bengtsson och konstnären Caroline Mårtensson tillsammans skapat ett naturhus i hampakalk som både utgör parets bostad och är en plattform för kunskapsdelning. Begreppet naturhus är hämtat från ett av arkitekten Bengt Warnes hus som byggdes med strävan om cirkuläritet med bland annat kretsloppsanpassat system för värme, avlopp och ventilation. Utställningen visas 16 september – 3 december 2023.

Om utställningen: Stinkpaddorna, kattugglan och vi

Huset i Steninge har genom konst, arkitektur och deltagarbaserade arrangemang blivit en plats för experiment, kunskap och förändring. Som metod har Steninges historia och förutsättningar omsorgsfullt studerats för att värna om platsens ekosystem, kulturlandskap och de lokala bygg- och materialtraditionerna.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Rian Designmuseum

Läs mer om utställningen på Rian Designmuseums hemsida här

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider

Läs mer↴

I grunden vilar en önskan om att bygga, bo och leva i samklang med omgivande natur. Kanske ryms lösningarna för de stora utmaningarna vi står inför i den lilla skalanUtställningen presenterar process och erfarenheter varvat med byggteknik och konstnärliga verk. I en brevväxling mellan paret och arkitekten Lars Fridén växer ett fritt samtal fram om ideologi, identitet och plats.

Utställningen är en samproduktion mellan Caroline Mårtensson, Patrik Bengtsson, Form/Design Center och Rian designmuseum. Med stöd av ARQ.

Tider: 16 september – 3 december 2023
Lekkontoret är en designstudio vars mål är att öka barns inflytande i utformningen av staden genom deltagarbaserade designprocesser. Studion består av både barn och vuxna formgivare som arbetar med designuppdrag i offentliga rum och på kulturinstitutioner.  Utställningen visas 16 september – 3 december 2023.

Om Installationen: Lekkontoret,  (Den allmänna designbyrån)

Studion använder lek som ett verktyg för offentlig dialog och design. Lek främjar kommunikation mellan olika åldersgrupper och kan användas för att hitta nya ingångar till diskussioner om våra gemensamma platser.  

Relaterade länkar

Läs mer↴

Under hösten inrättar Lekkontoret ett kontor i Rians projektrum där en installation kommer utformas tillsammans med en grupp barn. Vuxenteamet består av Catherine Paterson (f. 1993) och Luke de Jager (f. 1990). Catherine Paterson är konstnär med ett särskilt intresse för design som en kollektiv praktik. Hon grundade Lekkontoret som en del av sitt examensarbete på masterprogrammet Child Culture Design vid HDK-Valand, Högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet. Luke de Jager arbetar med rumslig design, co-design och grafisk design. Lekkontoret har de senaste åren haft uppdrag från bl.a. Göteborgs kommun och Halmstads kommun

Projektet och utställningen ingår i det halländska residensprogrammet Art Inside Out, som i höst genomförs i Falkenberg under den samlande rubriken Den allmänna designbyrån.

Tider: 16 september – 3 december 2023Adress/Hitta hit: Skepparesträtet 2,  311 74 Falkenberg
Telefon: 0346-88 61 25
E-Post: rian(at)falkenberg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderDu hittar Rian Designmuseum nedströms Tullbron vid ån Ätran i Falkenberg i Halland i ett vackert spannmålsmagasin. Där kan Du bland annat besöka Museets utställningar, sjunka ner i tidskriftshörnan och läsa svensk och internationell design- och arkitekturpress eller fundera över form i deras café.

Museet har en parkering för rörelsehindrade i direkt anslutning till museets entré. Hiss mellan våningsplanen och inga hindrande trösklar för rullstolen eller barnvagnen. På entréplan finns en stor toalett med skötbord. Väskan eller ryggsäcken låser du in låsbara skåp.

Rian Designmuseum  samarbetar med SPOK Halland, en av de första regionala hubbarna i det nationella nätverket SPOK Sverige. Från detta datum kommer SPOK Halland att ha en egen sektion på nätverkets nationella webbplats. Smyckoteket är Rians samling av smyckekonst där föremålen är tillgängliga för utlån. Medan föremålen i en vanlig museisamling oftast är placerade i magasin, ska smyckena i Smyckoteket få cirkulera i samhället och bäras av alla.


Källa: Rian Designmuseum