Rian Designmuseum - Stinkpaddorna, kattugglan och vi

Naturhuset i Steninge vann Halmstads arkitekturpris 2022. Foto: Patrik Bengtsson


I den halländska byn Steninge har formgivaren Patrik Bengtsson och konstnären Caroline Mårtensson tillsammans skapat ett naturhus i hampakalk som både utgör parets bostad och är en plattform för kunskapsdelning. Begreppet naturhus är hämtat från ett av arkitekten Bengt Warnes hus som byggdes med strävan om cirkuläritet med bland annat kretsloppsanpassat system för värme, avlopp och ventilation.

Om utställningen: Stinkpaddorna, kattugglan och vi

Huset i Steninge har genom konst, arkitektur och deltagarbaserade arrangemang blivit en plats för experiment, kunskap och förändring. Som metod har Steninges historia och förutsättningar omsorgsfullt studerats för att värna om platsens ekosystem, kulturlandskap och de lokala bygg- och materialtraditionerna. I grunden vilar en önskan om att bygga, bo och leva i samklang med omgivande natur. Kanske ryms lösningarna för de stora utmaningarna vi står inför i den lilla skalanUtställningen presenterar process och erfarenheter varvat med byggteknik och konstnärliga verk. I en brevväxling mellan paret och arkitekten Lars Fridén växer ett fritt samtal fram om ideologi, identitet och plats.

Utställningen är en samproduktion mellan Caroline Mårtensson, Patrik Bengtsson, Form/Design Center och Rian designmuseum. Med stöd av ARQ.

Tider: 16 september – 3 november 2023


Relaterade länkar

Fler utställningar från Rian Designmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Skepparesträtet 2, 311 74 Falkenberg
Telefon: 0346-88 61 25
E-Post: rian(at)falkenberg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Rian Designmuseum