Rian Designmuseum - Marina Kereklidou - Jag är Marina Kereklidou

Topp och kjol i ripsband från Grand Hotel 6601,. Burna av Marina Kereklidou på Elle-galan 2018. Foto: Tobias Regell, 2023 (beskuren)

Nyss hemkallad från Paris debuterade Marina Kereklidou som modeskapare genom att bjuda på en frisk fläkt av fransk femininet. Året är 1997 och det är hennes mentor Margareta Westberg som kallat hem henne för att ingå i NK Independent, det exklusiva varuhusets avdelning för nya modemärken. Vid tiden råder ett funktionellt jeans och t-shirtmode i landet som sedan 70-talet präglats av ett nästintill förakt för mode. Och det svältfödda Modesverige fullkomligt älskar den flärdfulla stil som Marina Kereklidou serverar!

Ett är säkert: ingen gör kvinnlig sex appeal som La Kereklidou”, har modeskribenten Göran Sundberg uttalat sig om hennes design.

Efter att ha nominerats två gånger utses Marina Kereklidou till årets designer 2001 av tidskriften Elle. Hennes kreationer syns på några av det tidiga 2000-talets största musikartister, bland annat Britney Spears, Robyn och Nina Persson i Cardigans. Hon stylar slagkraftiga modereportage för nationella och internationella modetidningar och inleder ett mångårigt samarbete med den uppmärksammade konstnären Nathalia Edenmont. Marina Kereklidou blir med andra ord snabbt en av de absolut främsta inom Modesverige. Efter att ha varit verksam under eget märke i flera år går hon senare vidare och inleder samarbeten med bland andra Busnel, Whyred och Synsam.
Relaterade Länkar

Nu ett drygt kvartssekel efter hennes genombrott föddes idén om att göra en retrospektiv utställning med Marina Kereklidou. En idé som har sitt ursprung i hennes första samarbete med Rian designmuseum 2021 och grupputställningen Att konstruera en dräkt. I utställningen visade Marina Kereklidou kollektionen Vem är egentligen svensk? från 2002, där hon utgick ifrån sin egen erfarenhet av att bära på dubbla kulturella identiteter. Själv har hon beskrivit sig som ”en midsommarstång i Grekland och en Akropolis-pelare i Sverige”. Hennes medverkan väckte hos museet en önskan om att få berätta mer om hennes händelserika liv och mångfacetterade karriär. Från en uppväxt som tidigt fick henne att bli vuxen och hur hon sedan målinriktat arbetat sig fram till den hyllade modeskapare och stilikon hon är idag.

Lyhört och fängslande har modeskribenten Salka Hallström sammanställt Marina Kereklidous egna ord i den retrospektiva utställningen Jag är Marina Kereklidou. Vi möter henne mitt i livet och enligt Marina Kereklidou själv har det bästa inte hänt än. Utställningen ingår i Rian designmuseums fleråriga arbete med att lyfta fram och dokumentera kvinnliga formgivares arbete.


Om Marina Kereklidou 

Marina Kereklidou är född 1970 och delvis uppvuxen i Grekland. Hon är utbildad på Beckmans designhögskola 1991-94. Jag är Marina Kereklidou är hennes första separatutställning på ett museum och hennes första retrospektiv.

Jag är Marina Kereklidou. Retrospektiv utställning på Rian designmuseum 16 september – 3 december 2023

Relaterade länkar

Fler utställningar från Rian Designmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Skepparesträtet 2, 311 74 Falkenberg
Telefon: 0346-88 61 25
E-Post: rian(at)falkenberg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Rian Designmuseum