Regionmuseet Kristianstad - Urval av utställningar

Regionmuseet Kristianstad, Foto: Evelyn Thomasson


2021 donerades en samling med silverföremål till Regionmuseet Skåne. Bakom donationen stod Carl Erik Sandelin och hans fru som under många år samlat på silverföremål med koppling till Vä och Åhus. Nu ställs delar av den donerade silversamlingen ut på Regionmuseet i Kristianstad. Utställningen visas 3 december 2023 - 25 augusti 2024.

Om utställningen: Sandelins silversamling

Sedan donation för två år sedan har Regionmuseet Skåne rengjort, katalogiserat, fotograferat och dokumenterat föremålen. I samlingen finns bland annat en supsked, ett flertal bägare, ljusstakar med mera.

Relaterade länkar

Läs mer

Traditionen med silversmide har en rik historia i trakterna kring Kristianstad som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Än idag finns det en aktiv silversmedja i Kristianstad med anor från slutet av 1600-talet.

Utöver utställningen av Carl Erik Sandelins donation hittar man även silverföremål i museets basutställning C400 – Staden i vattenriket. Här lyfts den lokala silvertradition fram och man kan bland annat se brudkronan från Skepparslöv som tillverkades i Vä år 1597.

Tider: 3 december 2023 -  25 augusti 2024.
Den 19 januari 2024 öppnar utställningen Dear Planet – en gameshow om hållbarhet på Regionmuseet i Kristianstad.

Om utställningen: Dear Planet

Hur mycket vatten går det egentligen åt till att producera olika saker? Har du koll på hur man använder miljösmarta prylar? I Dear Planet – Gameshow utmanas du och dina vänner i frågor kring miljö, klimat och hållbar utveckling. Gameshowen består av sju olika spelmoment och allt går på tid – ju snabbare svar desto högre poäng! 

Gameshowen är ett upplevelsebaserat pedagogiskt rum på tema miljö, klimat och hållbar utveckling. En spännande steampunk-känsla genomsyrar hela utställningsrummet vilket gör upplevelsen unik och attraktiv för både barn och vuxna.

Gameshowen kan upplevas i grupp tillsammans med en spelledare eller på egen hand av den enskilda besökaren. Den består av sju olika spelmoment, där fem moment spelas via skärmar och två spelas via fysiska maskiner. Vid spel i grupp spelas samtliga moment på en och samma skärm. Allt går på tid och ju snabbare du svarar desto högre poäng får du. 19 januari till 5 maj 2024

Adress/Hitta hit: Östra Storgatan 27b, 291 32 Kristianstad
Telefon: 044-620 19 00
E-Post: info@regionmuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderRegionmuseet Kristianstad är med sin breda verksamhet en resurs för regionen grundad på kunskap, kvalitet och service. Museet är till för regionen, dess kommuner och medborgare och ska vara verksamma i hela länet. Museet är en mötesplats som skapar dialog, bildning och diskussion kring historien och samtiden.Källa: Regionmuseet Kristianstad