Regionmuseet Kristianstad - Filmskaparen Jan Troell

Foto Ole Kragh-Jacobsen, Jan Troell bakom filmkameran 


Jan Troell är en av våra mest hyllade filmskapare med en karriär som sträcker sig över mer än ett halvt sekel. Nu öppnar en utställning med bland annat fotografier, teckningar och kameror från Jan Troells liv och filminspelningar på Regionmuseet Kristianstad. 

Om utställningen: Filmskaparen Jan Troell

En unik utställning får vi nu möta en av de största inom svensk film. Jan Troell – internationellt erkänd regissör, manusförfattare och filmfotograf delar med sig av ett helt liv av fotografier, teckningar, kameror, berättelser och skulpturer. Vi får följa honom från barndomens lekar med kameran till guldbaggevinnande långfilmer.  

Jan Troell

Jan Troell kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. Han har gjort över tjugo spelfilmer och en mängd dokumentärer och kortfilmer. Med filmer som Här har du ditt liv, Utvandrarna och Nybyggarna, Så vit som en snö och Maria Larssons eviga ögonblick har Jan Troell skrivit in sig i svensk filmhistoria. Få har vunnit så många Guldbaggar som Jan Troell och 2001 fick han Region Skånes kulturpris för sitt livsverk.  

Produktion och finansiering

I samband med att Jan Troell fyllde 90 år sommaren 2021 producerade Trelleborgs museum utställningen som vi nu visar på Regionmuseet Kristianstad. Utställningen är producerad av Trelleborgs museum med stöd av Region Skåne.  

Invigning

Filmskaparen Jan Troell invigs 17 september kl 13 på Regionmuseet Kristianstad. Jan Troell är på plats för att delta vid invigningen. Utställningen finns att se 17 september 2022–10 april 2023.

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Östra Storgatan 27b, 291 32 Kristianstad
Telefon: 044-620 19 00
E-Post: info@regionmuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Regionmuseet Kristianstad