Regionmuseet Kristianstad - Fashion Cocktail

Bild från utställningen Fashion Cocktail, Av Anna Hadders


Accessoarer från Tom Ford för Gucci, couture-plagg från Gianni Versace, specialgjorda stövlar från Manolo Blahnik och en guldklänning av Anthony Ferrara. Det är några av de föremål du kan se i utställningen Fashion Cocktail som öppnar på Regionmuseet i Kristianstad på lördag 29 april.

Om utställningen:  Fashion Cocktail

Fashion Cocktail är en utställning med plagg och bilder från några av de mest framstående modeskaparna och främsta fotograferna inom modevärlden. Utställningen visar ett urval ur Absolut Fashion-samlingen, en satsning på mode från Absolut Vodka som inleddes 1988. Fotografer som Helmut Newton, Herb Ritts och Mario Testino, modeller som Kate Moss och Naomi Campbell samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace är alla representerade i utställningen. Eftersom plaggen som skapats inom projektet för Absolut Fashion inte varit menade för massproduktion är de ofta fantasieggande och teatraliska, ämnade för en suggestiv drömvärld snarare än ett praktiskt vardagsliv.

Utställningen Fashion Cocktail är producerad av Spritmuseum och har möjliggjorts genom ett inlånat urval av plagg från modesamlingen Absolut Fashion som ägs av The Absolut Company. Philip Warkander, lektor vid Textilhögskolan i Borås, är curator för Fashion Cocktail och scenografin i utställningen är skapad av JoAnn Tan Studio.

Fashion Cocktail visas på Regionmuseet i Kristianstad 29 april–27 augusti 2023.

Om Absolut Fashion

Absolut Fashion bygger på samarbeten med modeskapare och samlingen utgörs av omkring ett tusen specialdesignade plagg och accessoarer. Absolut Vodkas satsning på mode inleddes 1988 då en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron, med Absolut-loggan tryckt över bröstet, publicerades. Flera tusen personer hörde av sig för att få veta var de kunde köpa klänningen men den sattes aldrig i produktion. I stället markerade bilden, tagen av modefotografen Steven Meisel, inledningen på ett projekt som kom att pågå i flera år.

Absolut Fashion var även en fortsättning på projektet Absolut Art då man samarbetade med konstnärer. I över 850 målningar, grafiska blad, fotografier, möbler och konsthantverk tolkade internationella och svenska konstnärer under åren 1985–2004 ett och samma objekt: En vodkaflaska. Absolut Art Collection ägs sedan 2008 av Spritmuseum och i utställningen Fashion Cocktail visas fotografier ur samlingen som är kopplade till plaggen som visas.

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Östra Storgatan 27b, 291 32 Kristianstad
Telefon: 044-620 19 00
E-Post: info@regionmuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Regionmuseet Kristianstad