Ravinen - Urval av utställningarRAVINEN är en levande och dynamisk mötesplats för konst, musik, upplevelser och design på Bjärehalvön i Skåne.

Om utställningen: KONSTGRAFIK – Ur Atelje Larsens samling

Utställningen presenterar ett urval av konstgrafik ur Atelje Larsens samling. Urvalet är gjort med fokus på nordiska konstnärer och grafik skapad främst under senare år och som inte tidigare visats. Med vissa undantag då några äldre konstnärer och verk gjort avtryck och fått en plats i utställningen.

Syftet är att presentera den rikedom i uttryck och tekniker som utvecklats inom konstgrafiken. Mästerlig grafik som framställts i kreativa processer mellan konstnärer och hantverkare hos Atelje Larsen i Helsingborg.

Atelje Larsen är en verkstad för tryckning av koppargrafik som startades av konstnären Thormod Larsen i början av 1950-talet. Efterhand kom verkstaden att anlitas av en rad andra betydande grafiker och kom att spela en viktig roll i utvecklingen av färggrafiken. Efter Thormod Larsens bortgång har sonen Ole Larsen låtit verksamheten växa, vilket bland annat inneburit en utveckling av flera nya grafiska tekniker. Idag är ateljén en av världens ledande verkstäder för grafisk konst.

27 konstnärer från de nordiska länderna deltar med verk i utställningen, och de bildar tillsammans en mångfald i uttryck och tekniker. Vi hoppas att denna rikedom, med högsta konstnärliga och hantverksmässiga kvalitet, väcker intresse för de olika konstnärliga uttrycken och teknikerna. Ett resultat av ett kreativt samarbete mellan konstnär och hantverkare.

Till utställningen finns en katalog med texter av verksamhetschef/intendent Charlotta Jönsson och konstkritiker/författare Sune Nordgren.

Medverkande konstnärer i utställningen:

Adam Saks, Andreas Eriksson, Astrid Sylwan, Bjarne Melgaard, Carl Fredrik Reuterswärd, Ditte Ejlerskov, Erich Hörtnagl, Ernst Billgren, Frank Brunner, H.M. Drottning Sonja av Norge, Helmtrud Nyström, Jacob Dahlgren, Jan Håfström, John Kørner, Kjell Nupen, Kristina Matousch, Lone Recht, Lotta Melin, Meta Isæus-Berlin, Minako Masui, Per Kirkeby, Peter Frie, Sverre Bjertnæs, Sverre Malling, Tiina Kivinen, Viktor Rosdahl, Ørnulf Opdahl

Tider: 16 september 2023 – 7 januari 2024
Relaterade Länkar

Läs mer

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Källa: Ravinen