Röhsska Museet

Röhsska Museet. Foto: Bert Leandersson
Adress/Hitta hit: Vasagatan 39, 411 37 Göteborg
Telefon: +46 31 368 31 50
E-post: info.rohsskamuseet@kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderOm Röhsska Museet

Alldeles vid Avenyn i centrala Göteborg ligger Röhsska museet. Röhsska museet är sedan det öppnade 1916 Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Här presenteras historiska och samtida design och konsthantverk i tillfälliga och permanenta utställningar. I samlingen ryms konsthantverk, industridesign och mode liksom specialsamlingar av bland annat bokband, affischer, allmogetextiler och japanska träsnitt. Museets föremål berättar om skaparkraft, uttrycksvilja, stilar, moden och konstnärliga ideal under olika epoker och i olika världsdelar.

Fasta utställningar

Röhsska Museet lärorika och utvecklande fasta utställningar består exempelvis av Inspiration Östasien. Basutställning med konsthantverk som berättar om mötet mellan Norden och Östasien. Här samsas föremål från en av Europas äldsta museisamlingar med samtida formgivning. Utställningen visar exempel på hur mötet mellan Norden och Östasien än idag genererar nyskapande form. Röhsska museets formhistoria. En oerhörd färd från 1800-talets gryende industrisamhälle via modernismen och folkhemmet till vår rådande informationsålder. Falk Simons silversamling. Falk Simons donation är en enastående silversamling som i nuläget består av ett åttiotal pjäser. Svart Rya. Verket Svart Rya av Pasi Välimaa som visades i Arkitekturhallen under våren har nu fått en permanent placering i Röhsska museets formhistoria. Det ikoniska verket är format av en av Nordens främsta textilkonstnärer. Svart Rya skapades redan i mitten av 1990-talet och är en monokrom trasrya i skiftande svarta toner. Det är ett av konstnärens viktigaste verk och det var hans önskemål att den skulle ingå i Röhsska museets textila samling.

I samlingen ryms konsthantverk, industridesign och mode liksom specialsamlingar av bland annat bokband, affischer, allmogetextiler och japanska träsnitt. Museets föremål berättar om skaparkraft, uttrycksvilja, stilar, moden och konstnärliga ideal under olika epoker och i olika världsdelar.

Om textilsamlingen

Röhsska museet har en stor textilsamling med föremål från framför allt Sverige men med utländska inslag. Samlingen innehåller egyptiska vävnader, kinesiskt siden, spetsar, nordiska allmogevävnader, broderier, modern bildtextil, mattor, bohuslänska finnvävnader, nordiska ryor, stickade plagg från Bohus Stickning (1939–69), konsttextil från 1900-talet och tygtryck från 1900-talet. Röhsska museets textilsamling är en av de största i Sverige och den textila konsten under 1970-talet är välrepresenterad med verk av många av de främsta textilkonstnärerna från tiden.

Smått och gott

Röhsska Museet har kafé samt en museibutik och erbjuder bland annat bokade visningar, allmänna visningar samt föredrag.

Digitala Kanaler Här hittar du direktlänkar till museernas digitala sidor. Här kan du bland annat hitta digitala utställningspresentationer, fördjupningsartiklar, podcast, filmer och mycket mer: Röhsska museet: https://rohsska.se/besoka/digiseum/ Källa: Röhsska Museet