Prins Eugens Waldemarsudde - Utställningar 2024

Salongen i Sällskapsvåningen. Foto: © Yanan Li


Utställningsprogrammet år 2024 är både rikt, omväxlande och nyskapande och presenterar såväl fascinerande historiskt måleri som samtida konst och design. 

Det är en stor glädje att för våra besökare kunna introducera den experimentelle norske konstnären Lars Hertervig för en svensk publik, att fördjupa kunskapen om Marie Krøyer som konstnär, formgivare och inredare samt att presentera nyskapande silversmide och en omfattande utställning med uttrycksfulla verk av Gunnel Wåhlstrand under ett och samma år!, säger museichef Karin Sidén.

Om utställningen Marie Krøyer

9 mars – 25 augusti 2024
Marie Krøyer (1867 – 1940) var på sin tid omtalad i Skandinavien på grund av sitt dramatiska liv tillsammans med P.S. Krøyer och Hugo Alfvén. Få känner idag till omfattningen av hennes konstnärskap. Under våren och sommaren uppmärksammar vi konstnären Marie Krøyer i sin egen rätt. Det blir en stor utställning som visar bredden i hennes spännande arbete med konst, design och inredning. Presentationen belyser även nya aspekter av hennes internationella inspirationskällor och nätverk.

Utställningen arrangeras i samarbete med Skagens Kunstmuseer och Den Hirschsprungske Samling.

Om utställningen Silver - Lars Arby och Nutida Svenskt Silver

25 april – 22 september 2024
I Bernadotterummet visas ett urval unika smycken och skulpturala verk av den experimentelle silversmeden Lars Arby (1933-2002) i dialog med tre i dag verksamma silversmeder; Pernilla Sylwan, Caroline Lindholm och August Happ. De samtida utställande smederna är alla medlemmar i Nutida Svenskt Silver. Nutida Svenskt Silver bildades 1963 och har som målsättning att främja svenskt konstnärligt silver- och guldsmide.

Om utställningen: Hertervig – Hill

21 september 2024 – 26 januari 2025
Under hösten ges den svenska publiken möjlighet att upptäcka den norske konstnären Lars Hertervig (1830-1902). Hertervigs uttrycksfulla verk visas i en spännande dialog med verk av den kända svenske konstnären Carl Fredrik Hill (1849-1911). Trots att det är två mycket särpräglade konstnärskap som tillhörde olika generationer, finns det många likheter att upptäcka i Hertervigs och Hills liv och konstnärliga gärning. Utställningen omfattar omkring 100 verk i form av målningar och teckningar.

Utställningen arrangeras i samarbete med Stavanger Kunstmuseum och Nordic Institute of Art.

Om utställningen: Gunnel Wåhlstrand

26 oktober 2024 – 16 mars 2025
Sedan debuten, i början av 2000-talet, har konstnären Gunnel Wåhlstrand (född 1974) arbetat med den tidskrävande tekniken tuschlavering. Storskaligt och med en imponerande precision avbildar hon motiv från familjealbum och egna fotografiska förlagor av naturen på västkusten. Detaljskärpan, ljusförhållandena och speglingarna i de gråskaliga verken är fascinerande. I den kommande utställningen, som blir den mest omfattande presentationen med hennes verk sedan 2017, visas både tidiga och helt nyproducerade verk.

Relaterade Länkar
Adress/Hitta hit: Prins Eugens väg, 6 Djurgården, Stockholm
Telefon: 08-545 837 00
E-Post: info@waldemarsudde.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida


Källa: Prins Eugens Waldemarsudde