Prins Eugens Waldemarsudde - Utställningar 2023

Ernst Josephson, Falskspelaren (En skandal i societeten), ca 1886


Tider: 2023

Under 2023 visas ett varierat utställningsprogram på Waldemarsudde som bjuder på visionära landskap, högkvalitativt konsthantverk och fascinerande måleri av Ernst Josephson. I samband med utställningarna arrangeras en rik programverksamhet i form av bl.a. föredrag, visningar och konserter. Varmt välkomna till ett nytt spännande år på museet!

Kvinnliga pionjärer – Visionära landskap

4 mars 2023 – 20 augusti 2023
Visas i Galleriet

Vårens stora utställning lyfter fram fyra betydande kvinnliga pionjärer på landskapsmåleriets område, och deras visionära verk från åren kring sekelskiftet 1900. Vi har valt att fokusera på Ester Almqvist (1869-1934), Anna Boberg (1864-1935), Ellen Trotzig (1878-1949) och Charlotte Wahlström (1849-1924). Den tidigare konsthistorieskrivningen om det svenska landskapsmåleriet från denna tid har särskilt lyft fram verk av manliga konstnärer. Med denna presentation breddas och fördjupas bilden av landskapskonsten i Sverige kring sekelskiftet 1900, samtidigt som ett antal framstående men idag sällan visade kvinnliga konstnärskap får träda fram helt i sin egen rätt.

I en fördjupningsdel i utställningen uppmärksammas teosofins betydelse för det svenska konstlivet och för landskapsmålare som Anna Boberg, Charlotte Wahlström och Hilma af Klint. Den sistnämnda af Klint representeras i utställningen av två stämningsfulla och sällan visade landskapsmålningar, som ställdes ut på en utställning 1913 arrangerad av Teosofiska Samfundet och som presenterar en mindre känd sida av ett av Sveriges mest uppmärksammade konstnärskap idag.

Prinsens kända och okända skatter - Konst och konsthantverk ur Waldemarsuddes samlingar

22 april 2023 – 17 mars 2024
Visas i Slottsbyggnaden

En variationsrik, spännande och omfattande presentation i hela Slottet som fokuserar på såväl högkvalitativa konsthantverksföremål som sällan visats, som på välkända favoriter ur samlingarna av prins Eugen och andra konstnärer. Förutom konsthantverk i glas, stengods, silver, porslin, marmor och brons samt möbler, kommer även måleri, teckningskonst och skulptur att visas.

I en del av utställningen fördjupas bilden av prins Eugen som formgivare av Waldemarsuddekrukan, stolar, smycken m.m, men också av hans förvärv av möbler och konsthantverk till sitt vackra hem Waldemarsudde. I en annan del av utställningen intar prins Eugen på nytt sin forna ateljé, i en lustfull presentation av målningar och målade förstudier till såväl stafflimåleri som till hans monumentala fresk Staden vid vattneti Stockholms stadshus. På övervåningen visas också ett urval av prinsens betydande samlingar av måleri av svenska, övriga skandinaviska och franska konstnärer.

Ernst Josephson – Poesi i bild

9 september 2023 – 11 februari 2024
Visas i Galleriet

Ernst Josephson (1851-1906) var under sin levnad en av Sveriges mest nyskapande konstnärer. Han opponerade sig tidigt mot den akademiska traditionen och kom i sitt måleri att förena en realism med inslag från romantiken, symbolismen, sagan och ett expressionistiskt uttryck. Efter ett psykiskt sammanbrott, och ett insjuknande i schizofreni 1888, bestod hans konstnärliga produktion främst av teckningar.

I utställningen om konstnären presenteras Josephsons mångfacetterade skapande både tematiskt och utifrån ett helhetsperspektiv. Teman som bland annat saga och myt, vänporträtt och självporträtt samt konstnärens förhållande till en konsthistorisk tradition, lyfts fram i utställningen. Det blir den första mer omfattande monografiska presentationen av konstnärens verk på över tjugo år, och lyfter fram hans fascinerande måleri, teckningskonst, poesi och musik från olika perioder.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Prins Eugens Waldemarsudde

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Prins Eugens väg, 6 Djurgården, Stockholm
Telefon: 08-545 837 00
E-Post: info@waldemarsudde.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida

Källa: Prins Eugens Waldemarsudde