Prins Eugens Waldemarsudde - Utställning - Prinsens kända och okända skatter

WALDEMARSUDDEKRUKAN® Glas.


Efter ett omfattande och flerårigt arbete med att gå igenom museets hela bestånd av konsthantverk och design presenteras nu en variationsrik och spännande utställning i hela Slottsbyggnaden. Utställningen visas 22 april 2023 – 9 juni 2024.

Om utställningen: Prinsens kända och okända skatter

Utställningen fokuserar på såväl högkvalitativa konsthantverksföremål som sällan visats, som på välkända favoriter av målningar ur samlingarna av prins Eugen och andra konstnärer. Förutom konsthantverk i glas, stengods, silver, porslin, marmor och brons samt möbler, kommer även måleri, teckningskonst och skulptur att visas. I utställningen tecknas bilden av prins Eugens insatser som konstnär, formgivare och inredare samt hans roll som samlare.

Andr Lhote Hamnen i Bordeaux 1912 Olja p duk 106 x 131 cm

André Lhote, Hamnen i Bordeaux, 1912. Olja på duk, 106 x 131 cm. Foto: Lars Engelhardt

Relaterade Länkar

Läs mer

I en del av utställningen fördjupas bilden av prins Eugen som formgivare av Waldemarsuddekrukan, stolar, smycken mm., men också hans förvärv av möbler och konsthantverk till sitt vackra hem Waldemarsudde. I en annan del av utställningen intar prins Eugen på nytt sin forna ateljé, i en lustfull presentation av målningar och målade förstudier till såväl stafflimåleri som till hans monumentala fresk Staden vid vattnet i Stockholms stadshus. På övervåningen visas också ett urval av prinsens betydande samlingar av måleri av svenska, övriga skandinaviska och franska konstnärer.

I samband med utställningens öppnande tillgängliggörs museets bestånd av konsthantverk och design, om drygt 900 föremål, på museets webbplats. 

WALDEMARSUDDEKRUKAN® - WALDEMARSUDDEKRUKAN® Glas

Nu lanseras en ny version av den mycket populära WALDEMARSUDDEKRUKAN® - WALDEMARSUDDEKRUKAN® Glas. Den nya krukan tillverkas i samarbete med Reijmyre Glasbruk och kommer att finnas i tre färger - klar, grön och blå. Waldemarsuddekrukan formgavs 1915 av prins Eugen och är idag en av Sveriges mest kända konsthantverksföremål.

Det är en stor glädje att kunna offentliggöra Waldemarsuddekrukan Glas i samband med öppnandet av den omfattande utställningen Prinsens kända och okända skatter, där betydande konsthantverksföremål och konst ur Waldemarsuddes rika samlingar lyfts fram! Waldemarsuddekrukan har under museal tid utvecklats över tid och är sedan länge ett kärt designföremål, nu framtaget i materialet glas tillsammans med Reijmyre Glasbruks skickliga hantverkare”, säger Karin Sidén, museichef på Prins Eugens Waldemarsudde.

För Prins Eugens Waldemarsudde utgör Waldemarsuddekrukan en ovärderlig inkomstkälla som bidrar till museets verksamhet och bevarande.

Tider: 22 april 2023 – 9 juni 2024


Adress/Hitta hit: Prins Eugens väg, 6 Djurgården, Stockholm
Telefon: 08-545 837 00
E-Post: info@waldemarsudde.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida
Källa: Prins Eugens Waldemarsudde