Polismuseet - En större uppgift - om polisyrkets växlande vardag

Foto: Polismuseet,  Minna Ridderstolpe 


I Polismuseets nya utställning står dagens svenska polis i blickfånget. Här möter besökaren poliser i olika roller och får en unik inblick i deras arbete. 

Om utställningen: En större uppgift - om polisyrkets växlande vardag

Utställningen bjuder på äkta föremål och kombinerar lärande med upplevelser för att få våra besökare att reflektera kring polisen och polisens roll i samhället. 

– Polisyrket är fantastiskt varierande. Det finns så många olika uppgifter och ingen dag är den andra lik. Vi vill med utställningen En större uppgift berätta om polisens vardag och få fler att se alla möjligheter som polisyrket erbjuder. Vi behöver många nya poliser och kanske är det just här som dina intressen eller din kompetens kommer till sin rätt, säger Polismuseets chef Henrik Lindborg. 

Utställningen vill vara relevant för de unga. Genom att prata direkt till besökaren vill vi fånga deras uppmärksamhet och intresse. Har du noggrannheten som krävs för att bli kriminaltekniker? Tålamodet som en spanare behöver? Simultanförmågan som krävs för RLC-operatörer? Och kan du fatta snabba beslut i pressade situationer med både hjärta och hjärna, som ingripandepoliser gör hela tiden? Ta reda på: Vilken polis är du? 

– Genom att möta poliserna i deras arbete öppnar vi upp för reflektioner om både polisens roll i det demokratiska samhället och det roliga, viktiga och svåra uppdraget att vara polis. Vi ser fram emot samtalen med de unga, som ofta har många frågor, synpunkter och tankar om polisen och brotten, säger museipedagog Michaela Engvall. 

I skyltfönstret visar vi upp ett axplock av polisens stora variation av utrustning, vissa föremål mer bekanta än andra. Vilken utrustning har polisen användning av i sin roll? Varje polisroll kräver olika egenskaper och olika utrustningar, men kan besökaren se sig själv som polis? Avsluta besöket med att kliva in i den virtuella polisuniformen.


Adress/Hitta hit: Musievägen 7, Stockholm
Telefon: 010-56 38 000
E-Post: polismuseet(at)polisen.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Polismuseet