Norrvikens trädgårdar - Micael Bindefeld

Micael Bindefeld Foto Kate Gabor


Sveriges främste festarrangör, Micael Bindefeld, inspiratör och växtälskare dukar upp till fest för sina gäster i Norrvikens gröna växthus. Micael tar sig an denna växthusfest med ett kreativt öga, med hela sitt hjärta som klappar för det nostalgiska och med en förkärlek för det egenodlade. Möt även Sara N Bergman, illustratören som skapar konst på taveldukens baksida och njut av det svindlande, kollektiva spektaklet av Vivor & Divor i Erikshus. 

Norrvikens trädgårdar låter årets tema bidra till det modigt uppseendeväckande och evigt unga genom att lyfta det tidlösa i parken och bjuda på installationer, utställningar och blomsterprakt där den kreativa bågen spänts. En säsong som kommer genomföras med lika delar tidlöst & klassiskt som kreativt & lekfullt. Säsongstart för Norrvikens trädgårdar i Båstad sker på skärtorsdagen, den 6 april.

Utställningen: Micaels Stora Växthusfest

Växthusfest – odling, njutning och kunskap på Micael Bindefelds vis är ingen vanlig fest. Det är en kärlekshistoria till växterna, odlandet och trädgårdens smaker. Ett lustfyllt förmedlande av kunskap som går i arv – om vikten av att både odla och skörda men också om att visa omsorg och respekt för vår jord och dess kretslopp.
Gästerna kommer mötas av pampiga buketter med doft av svensk sommaräng, kärlek till jord och bord, generöst uppdukat på Micael Bindefelds egendesignade servis Aspvik med inspiration från förr. Det är en lekfull och magisk värld av ätbara frukter och grönsaker som slingrar sig upp och ner och tillbaka igen. Förtjusande djungelgurkor och magnifika pumpor dinglar från väggarna. Kanske blir bifftomaterna festens huvudrätt?
Inspiration från somrar hos mormor och morfar. Det äkta, det trygga och det varma. Känslan av barndomens fantasifulla lekar med humlesurr i blomstrande rabatter. Det blir vackert, rustikt och elegant. Fuktigheten och doften i växthuset uppmuntrar till inspiration och till samtal om trädgård, flärd och det som berör.
I takt med att växterna tar form från skir försommar till mogen höst förändras rummets atmosfär. Vi bär alla på kunskap och på Norrviken delar vi med oss av vår.
Låt dig omfamnas och förföras av lusten i Micaels Stora Växthusfest.

Utställningsperiod: 16 juni – 24 sep

Utställningen: Besjälat - distinkt, kreativt & oväntat av Sara N Bergman

Sara N Bergman är illustratören som föredrar papper, pennor, akvarell och tusch framför datorn och vars bildspråk tar sig i uttryck i såväl flertalet barnböcker som i muralmålningar och tidningsillustrationer. Hennes distinkta och personliga form- och bildspråk letar sig även in på material och produkter av det lite mer överraskande slaget, bland annat i magiska originalverk på tyget av gamla mjölsäckar som förvandlas till vackra konstverk redo att brukas för förvaring. Vi möter även hennes bilder på helt oväntade ställen. De som normalt sätt aldrig får någon uppmärksamhet − på tavlornas baksida. På Norrvikens trädgårdar ställer Sara N Bergman ut sina personliga målningar i Villa Abelin.

Ju mer slitna, märkta, gamla, fläckiga & bräckliga de är
~desto vackrare i mina ögon.
När jag sedan målar baksidorna med mitt språk kan jag
förändra utan att fördärva det som den första konstnären skapade.
Någon har lagt ner sin tid, sitt arbete & kanske sin själ på sin tavla,
~med respekten för det får vi båda plats."
Sara N Bergman

Utställningsperiod: 6 april-10 september

Utställningen: Vivor & Divor − Vårblommor med aurikelteater

Vårens vivor och divor lyser på en egen scen i växthuset Erikshus. De pryder trädgården tidigt på säsongen, vilket också gett blommorna det gemensamma släktnamnet primula (den förste på latin).
En av våra mest älskade primulor är gullvivan vars solgula färgprakt lyser upp omgivningen. Gullvivan är en varm, trygg och godhjärtad individ. Praktisk och pålitlig. Den tar plats tillsammans med vårens andra stjärnor på den aurikelteater som flyttar in i Norrvikens växthus. I Erikshus inleder de tidiga små divorna säsongen på teaterscenen – och det med bravur. Välkommen att inspireras och fascineras av trädgårdens kanske stoltaste färgklickar.

Utställningsperiod: 6 april-28 maj

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Källa: Norrvikens Trädgårdar