Norrtälje Konsthall - Utställningar - Siri Elfhag - Johan Frid

Foto: Norrtälje Kulturhus


Norrtälje konsthall presenterar Siri Elfhags utställning Slammet. Vernissage tillsammans med konstnären sker lördagen den 3 februari klockan 15.00. Utställningen pågår till och med lördagen den 30 mars. Utställningen Slammet visades första gången på GSA Gallery i Stockholm våren 2022.

Om utställningen: Slammet

Siri Elfhags måleri är intuitivt och fysiskt närvarande, ett måleri som lever ett eget liv genom kroppens rörelser och minnen men också genom inspiration av andras bilder. Med europeiska konsthistoriska referenser till bland annat den surrealistiska konstnären Dorothea Tanning och barockens svulstiga uttryck skapar Siri Elfhag sitt egna personliga och stilsäkra uttryck.

Relaterade länkar

Läs mer

I utställningen Slammet visas en serie målningar som på olika sätt utspelar sig i olika rumsligheter, under vatten eller varelser ”halvt uppspolade på land”. Ute och inne på samma gång som om vår inre och yttre verklighet blottas, synliggörs och kolliderar. Ur det undermedvetnas tillstånd kommer berättelser fram med säkra penseldrag samtidigt som hon låter färgerna och formerna bygga sina egna berättelser.

Slammet är det obehagliga eller ”det andra” som jag ville dra upp till ytan. Jag tänkte mycket på bläckfiskar då, hur de på ett så finstämt och intelligent sätt kan kommunicera med och röra vid sin omgivning, samtidigt som de också mer våldsamt kan greppa tag och dra ner saker i djupet, och sprida mörker omkring sig. Havet är också en plats där allting samlas, som människan inte vill kännas vid, men havet är en värld för sig, som påverkas av det som vi försöker gömma där." säger  Siri Elfhag.

Om Konstnären: Siri Elfhag

Siri Elfhag, född 1988, bor och arbetar i Stockholm. Elfhag är i första hand målare, men hennes verk innehåller också teckning, musik, performance och text. Hon tog examen från Konsthögskolan i Umeå 2019 och fick Umeå kommuns konstnärsstipendium samma år. 2020 mottog Siri Elfhag det prestigefyllda Fredrik Roos-stipendiet, den efterföljande ceremonin och utställningen hölls på Artipelag museum samma år.

Tider: 3 februari 2024 - 30 mars 2024 

Norrtälje konsthall presenterar Johan Frids utställning Kvarglömda skuggor. Vernissage tillsammans med konstnären sker lördagen den 3 februari klockan 15.00. Utställningen pågår till och med lördagen den 30 mars. Johan Frid har sedan studietiden i Umeå konsthögskola studerat människans relation till naturen.

Om utställningen: Kvarglömda skuggor

Johan Frid intresserar sig för alltifrån det lilla och obetydliga, som avbrutna kvistar gjutna i tenn, till studier av uppstoppade djur från naturhistoriska museer. Han målar tät dimma över skog, himmel och vatten, skelett av döda djur som förevigas som en bild av en längtan efter en evig existens. I konstverken finns drag av både naturlyrik och romantik, tillstånd av det flyktiga och ömtåliga.

Relaterade länkar

Läs mer

I Norrtälje konsthall och utställningen Kvarglömda skuggor gestaltar Johan Frid utrotningshotade djur och växter. Som i en skräckromantiks genre handlar den om det irrationella och den mörkare sidan av människans handlingar något som förnuftet inte verkar råda över. Utställningen innehåller 100 verk i olika storlekar i olja på duk.

Under 1800-talet åkte naturalister världen runt för att utforska, upptäcka och samla in växter och djur. De organiserade och tecknade av dessa med en förbluffande färg- och detaljrikedom. Man återskapade en värld som få förut hade skådat. Kanske påminde det om en paradisisk värld. Det var en tid då världen öppnade sig, växte och blev större 

Jag vill gestalta det som sker nu: den omvända och motsatta rörelsen. En krympande och imploderande rörelse. I mina gestaltningar finner vi djur och växter som försvinner bort från oss. De som vi människor har trängt undan på olika sätt, jagat och utrotat. Världen som ett imploderande slukhål. För mig handlar Kvarglömda skuggor om hur någonting försvinner helt från denna värld och senare även från vårt medvetande.

Kommande generationer riskerar att inte ha en aning vad de går miste om. Men det som försvunnit och varit bortglömt kan senare komma att förfölja oss i nya skepnader och på sätt som vi inte kunnat förutse säger Johan Frid.

Om Konstnären: Johan Frid   

Johan Frid är född 1971, bor och arbetar på Rådmansö utanför Norrtälje. Konsthögskolan vid Umeå universitet 1992–1997. Tidigare utställningar i urval: Öppet diorama, Norrtälje Konsthall 2019, Kartan och terrängen, Älvkarleby Sportfiske och Galleri Belenius 2021, Bättre 10 fåglar i skogen, offentlig utsmyckning, Rimbo 2021, Umeå konsthall 2022.


Tider: 3 februari 2024 - 30 mars 2024
Adress/Hitta hit:
Galles gränd 7, 761 30 Norrtälje
Telefon: +46 176 71675
E-Post: konsthall@norrtalje.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Norrtälje Kommun