Norrtälje Konsthall - Tevetrampolinen

Utställningen Tevetrampolinen tar sin utgångspunkt i barntelevision från 1965–1985. Konstnärer och författare har skapat nya verk med inspiration från barnprogram som Drutten och krokodilen, Sesam, John Blund och Professor Balthazar. 

Om utställningen: Tevetrampolinen 

Teveprogrammen har utgjort en slags trampolin eller språngbräda för varje konstnärs och författares egna minnen och reflektioner. Deras tolkningar berör bland annat hur barntelevision är kopplad till frågor om minne, medborgarskap, folkbildning och politiska rörelser.  En färgglad klätterställning inspirerad av barnprogrammet Professor Balthazar och en suggestiv video som går i dialog med SVTs berömda Pippifilm från 1969 är två av de konstverk som ingår i utställningen Tevetrampolinen. Den tar sin utgångspunkt i barntelevision från 1965–1985. Elva konstnärer och författare har skapat nya verk med inspiration frånbarnprogram som Drutten och krokodilen, Sesam och John Blund. Teveprogrammen har utgjort ett slags trampolin eller språngbräda för varje konstnärs och författares reflektioner och bearbetningar, tolkningar som bland annat berör hur barnteve förhåller sig till frågor om minne, medborgarskap, folkbildning och politiska rörelser. 

Den legendariska Tjejerna gör uppror, om tre fjortonåriga flickor som får nog av mossiga könsroller, återupplivas av en grupp unga tjejer på Youtube. Vilse i pannkakan väcker frågor kring minne och trauma, i den hyllade författaren Balsam Karams tolkning, och Fablernas värld blir scen för en berättelse om politiskt förtryck och motstånd. Precis som dåtidens barnprogram i svensk teve lyfter verken fram historier och erfarenheter från olika delar av världen och samhället.

Under den tidsperiod som utställningen kretsar kring var barnteve i Sverige en smältdegel av delvis motsägelsefulla kulturella och politiska referenser, från järnridåns två sidor likväl som från de alliansfria och neutrala staterna. På så sätt kan teve sägas utgöra kollektiva barndomsminnen för människor som växt upp i olika delar av världen – ett modernt transnationellt kulturarv. En introduktionsfilmen till utställningen ger bakgrund till svensk barntelevision och pekar på kopplingar mellan konstnärernas och författarnas verk i utställningen och barnprogrammen som de har låtit sig inspireras av. 

Medverkande konstnärer och författare

Petra Bauer, Ida Börjel & Lo Hillarp, Andjeas Ejiksson, Annika Eriksson, Jennifer Hayashida, Salad Hilowle, Balsam Karam, Behzad Khosravi Noori, Runo Lagomarsino, Katarina Pirak Sikku och Olivia Plender.

Tevetrampolinen initierades av Maria Lind och Andjeas Ejiksson och är producerad av Bildmuseet och Kalmar konstmuseum. 

Utställningen på Norrtälje konsthall är curaterad av Maria Lind och Andjeas Ejiksson.

Tider: 2023/06/03 - 2023/09/09

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Norrtälje Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider, böckers tillgänglighet och öppettider, etc.


Adress/Hitta hit: Galles gränd 7, 761 30 Norrtälje
Telefon: +46 176 71675
E-Post: konsthall(at)norrtalje.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Norrtälje Kommun