Norrköpings Konstmuseum - Utställning - Jordskugga – Arkivet för det oförklarade

Ida Idaida, Autonomi, 2021. Foto: Ida Idaida. Mörby Gård Konst 2022 


Norrköpings Konstmuseum presenterar utställningen Jordskugga – Arkivet för det oförklarade, en konstnärlig iscensättning av ett av världens största och Norrköpingsbaserade arkiv för oförklarade fenomen. Initiativtagarna och konstnärerna Magnus Bärtås och Isak Sundström har tillsammans med Cecilia Germain och Ida Idaida skapat helt nya konstverk som visas tillsammans med utvalda delar av arkivet. Utställningen visas 9 mars 2024 – 8 september 2024.

Om utställningen: Jordskugga – Arkivet för det oförklarade

– Även konsten utforskar det oförklarade och redan vid vårt första besök på arkivet 2019 träffade vi på en underjordisk guldgruva av udda berättelser, fantastiska dokument och kunskaper i gränslandet mellan olika verkligheter, säger Magnus Bärtås och Isak Sundström, curatorer och utställande konstnärer.

Relaterade Länkar

Läs mer

För två år sedan tog Magnus Bärtås och Isak Sundström kontakt med Konstmuseet med sin utställningsidé. Konstnärerna har vid upprepade tillfällen besökt Arkivet för det oförklarade (AFU) för att finna inspiration till sina nya konstverk.

I utställningen på Konstmuseet visas textila kollage av Magnus Bärtås, skulpturer av Ida Idaida, textbaserade konstverk av Isak Sundström och ett slags ”minimuseum” över den afro-amerikanske ockultisten Pachal Beverly Randolph (1825–1875) av Cecilia Germain.

– Konsten har förmågan att berika och vidga vår tillvaro. Genom Jordskugga vill vi både skaka om vår publiks världsbild och göra dem mer ödmjuka inför det vi inte redan känner till, säger Helena Scragg, utställningsintendent på Norrköpings Konstmuseum.

I bostadsområdet Ljura i Norrköping ligger sedan drygt femtio år tillbaka ett världsunikt arkiv dedicerat till att samla in och förvalta material som på vetenskaplig grund inte kan förklaras. Arkivet har fått uppmärksamhet och blivit omtalat som ett ”UFO-arkiv” genom Crazy Pictures film UFO Sweden och den efterföljande utställningen UFO Norrköping på Arbetets museum.

Utställningen Jordskugga – Arkivet för det oförklarade breddar bilden av arkivet som en plats för ett rikare material. Här samlas människors upplevelser av möten med änglar, demoner och ovanliga naturfenomen. Jordskugga – Arkivet för det oförklarade är producerad av Norrköpings Konstmuseum.
Adress/Hitta hit: Kristinaplatsen 602 34 Norrköping
Telefon: 011-15 26 00
E-Post: konstmuseet[at]norrkoping.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Norrköpings Konstmuseum