Nordiska Museet - Nordens Paris
Foto: Erik Holmén. Chefskreatören Pelle Lundgren och en mannekäng visar tyger och modeller för kunderna i visningssalongen på det Franska damskrädderiet på NK i Stockholm.
Nordiska museets kritikerrosade modeutställning “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 har hittills lockat 100 000 besökare. Nu förlängs den ett år till hösten 2023. Utställningen uppdateras samtidigt med en nyligen återfunnen ridkavaj som Ingrid Bergman bar i filmen ”En enda natt” 1939.
Om utställningen: Nordens Paris
Utställningen och boken är en hyllning till couturehantverket och bjuder in till ett storslaget visuellt möte med den parisiska haute couturens nordligaste utpost.
Franska damskrädderiet på varuhuset Nordiska Kompaniet (NK) i Stockholm var Nordens ledande beställningsateljé under haute couturens gyllene era, från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Den exklusiva ateljén hade ett nära samarbete med de ledande modehusen i Paris. Liksom haute couturens mästare skapade Franska damskrädderiet kreationer av högsta hantverksklass för individuella kunders unika mått. Den höga kvaliteten och hantverksnivån skapade plagg med en lång livslängd och hållbarhet i alla led som inspirerar än idag.
Utställningen och boken om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria och görs i samarbete med modejournalisten Susanna Strömquist. I utställningen visas ett hundratal plagg varav hälften är inlån från allmänheten. Genom ett upprop som genomfördes i samarbete med NK hösten 2019 kom museet i kontakt med nya plagg och tidigare okända berättelser från allmänheten.
– Nordiska museet har Nordens största samling av dräkt och mode, allt från haute couture till hemsytt. Sedan 1970-talet förvaltar museet en stor del av NK:s arkiv vilket bland annat inkluderar ett stort antal fotografier från NK:s Franska damskrädderi. Tillsammans utgör arkivmaterialet och de nyligen insamlade berättelserna och plaggen en kulturhistorisk skatt som nu visas för första gången, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.
Utsökta hantverket
Det utsökta hantverk som utmärker couturen är ett av utställningens och bokens fokusområden. Sammanlagt visas över hundra plagg från 1902 till 1966, med fotografier och filmer presenterade i en scenografi som reflekterar ateljéns två parallella världar – den eleganta salongen och den livliga syateljén. Den färgstarka kundkretsen bestod av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor.
– NK:s Franska damskrädderi var känt som Parismodets nordligaste utpost. Här mötte haute couture från de ledande kreatörerna i modets huvudstad Paris den skandinaviska publiken. Boken och utställningen tar ett helhetsgrepp om Stockholms mest exklusiva och mytomspunna beställningsateljé, säger Susanna Strömquist, initiativtagare till boken och utställningen om NK:s Franska.
Nu speglas den mytomspunna ateljén i boken Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 som Nordiska museet ger ut den 1 september. Med närmare 200 bilder från couturens gyllene era och efter djupdykningar i Nordiska museets arkiv och föremålssamlingar ger modejournalisten Susanna Strömquist liv åt ett hittills outforskat kapitel i svensk modehistoria.
Berättelsen tar sin början när ateljén öppnar och avslutas när den läggs ner. Den speglar både den handsydda couturens uppgång och fall och 1900-talets modehistoria, från välsnört och hellångt till jämställt, frigjort och kortkort. I en rikt illustrerad exposé uppdelad i tiden fram till första världskriget, mellankrigstiden och efterkrigstiden sätter Susanna Strömquist fokus på tidstypiska modekreationer, plagg och fenomen som den lilla svarta, powerdräkten och drömlika aftonklänningar.
Nordens Paris ger också liv åt den exklusiva ateljéns två parallella världar och människorna som befolkade dem. Mannekängerna och den färgstarka kundkretsen bestående av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor i den dämpade, eleganta salongen. Kreatörerna och de hantverksskickliga sömmerskorna, damskräddarna och brodöserna i den livliga syateljén. Läsaren får bland annat stifta bekantskap med legendariska cheferna Madame Suzanne, Kurt Jacobsson och Pelle Lundgren, stjärnmannekänger som Greta Garbo och Margit Langlet, proverskan Greta Nisshammar, sömmerskan Maj-Britt Hemlin och kunder som Zarah Leander, Karin Ekelund Sachs och Harriet Andersson.
Om Boken: Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966
Nordens Paris utkommer i anslutning till utställningen med samma namn som öppnar på Nordiska museet den 17 september. Båda görs i samarbete med Susanna Strömquist och är resultatet av flera års efterforskningar i NK:s omfattande arkiv, som Nordiska museet förvaltar sedan 1970-talet. Utställningen visar ett hundratal unika plagg tillsammans med filmer och fotografier.
–Jag är stolt över boken och utställningen som efter omfattande researcharbete bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria och som hyllar hantverket och människorna bakom dessa måttsydda mästerverk, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.
Kompletterande information 2022 - 11 - 02 om boken Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966
"Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966" belönas med Svensk Bokkonsts diplom 2021. Boken och utställningen är resultatet av ett omfattande research- och insamlingsarbete och bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Boken är skriven av modekritikern och kulturskribenten Susanna Strömquist och utgiven av Nordiska museet med form av Malmsten Hellberg.
- FAKTA "Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966”
- Författare: Susanna Strömquist
- Grafisk form: Malmsten Hellberg
- Fotograf (nytagna färgbilder och reprofotografi): Helena Bonnevier
- Tryckt med bidrag ifrån: Nordiska Kompaniet (NK), Olle Engkvists stiftelse, Estrid Ericsons stiftelse, Kungl. Patriotiska sällskapet och Stiftelsen Längmanska kulturfonden.
- 240 sidor, 200 bilder, hårdband
- Format 215 x 270 mm
- ISBN 978 91 7108 619 8
Fakta om utställningen: Nordens Paris
- Nordens Paris är producerad av Stiftelsen Nordiska museet
- Curator: Susanna Strömquist
- Utställningsform: Marcia Harvey Isaksson
- Grafisk form: Malmsten Hellberg
- Illustratör: Tippan Nordén
- Doft: Linda Landenberg Holst
Nordiska museet samlar in minnen av NK:s Franska damskrädderi
Nordiska museet välkomnar publiken att bidra digitalt med egna bilder och berättelser om det mytomspunna skrädderiet. Minnena blir på så sätt en del av historien om NK:s Franska damskrädderi som sparas för framtida generationer. Här pågår insamlingen: minnen.se/tema/nksfranska
Övrig Information
Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider
Adress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 6-16, 115 93 Stockholm
Telefon: 08-519 546 00
E-Post: info(at)nordiskamuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Nordiska Museet