Nationalmuseum - Utställning - Harriet Backer

Av. Harriet Backer


Under våren och sommaren 2024 visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer, en av Norges mest omtyckta konstnärer. Hennes stämningsfulla bilder av hemmiljöer hör till höjdpunkterna i den nordiska konsten från tiden kring år 1900. Utställningen är ett samarbete mellan Nasjonalmuseet i Oslo, Kode i Bergen, Musée d’Orsay i Paris och Nationalmuseum. Utställningen sågs av över 100.000 personer när den visades i Oslo i höstas. Utställningen visas 22 februari - 18 augusti 2024.

Om utställningen: Harriet Backer

Harriet Backer (1845–1932) var på många sätt en pionjär och i utställningen lyfts det nyskapande och innovativa i hennes konst fram tillsammans med den centrala roll i norskt konstliv som hon hade. Vad var det som gjorde att hon blev en mäktig aktör på den norska konstscenen? Varför valde en hel generation unga målare, både män och kvinnor, att bli elever och efterföljare till henne?

Relaterade Länkar

Läs mer

Under Harriet Backers femtioåriga karriär förändrades det norska samhället och kvinnors rättigheter och möjligheter till yrkesutövning radikalt. Hon utbildade sig till konstnär på en kosmopolitisk konstscen och vistades utomlands i femton år. Först i München och därefter i Paris, för att sedan återvända till sitt hemland. I Frankrike blev impressionismen och Claude Monets måleri en viktig inspirationskälla. 

Harriet Backer Barnedp i Tanum Kirke 1892 Olja p duk Nasjonalmuseet Oslo FotoNasjonalmuseetBrre Hstland

Harriet Backer, Barnedåp i Tanum Kirke, 1892. Olja på duk. Nasjonalmuseet, Oslo. Foto:Nasjonalmuseet/Børre Høstland


Liksom Monet var hon en mästerlig kolorist och skicklig ljusskildrare. Hon tillämpade friluftsmåleriets principer på sitt stämningsfulla och stillsamma interiörmåleri i vilket hon skildrade samspelet mellan figuren, rummet och ljusverkan.


Backer var en noggrann iakttagare av omvärlden och kunde på ett känsligt sätt återge den egna samtidens många rum och människorna i dem. I målningarna möter vi det borgerliga hemmet och kvinnors vardag, allmogeinteriörer, livet på landsbygden, kyrkan och de kristna ritualerna, och sist men inte minst Backers egna ateljémiljöer.


Omkring sekelskiftet 1900 etablerade Harriet Backer sig som en maktfaktor i norskt konstliv. Hon ingick i utställningsjuryer, inköpskommittéer och grundade en egen målarskola. En hel generation norska konstnärer blev hennes elever och efterföljare. Backer uppfattades tidigt som en av Norges viktigaste målare. 


Till skillnad från många kvinnliga konstnärer har hon aldrig nedvärderats i konsthistorieskrivningen. När Backer senast ställde ut i Stockholm 1925 beskrevs hon av en enhällig kritikerkår som ”Nordens största målarinna.”


I utställningen visas ett 80-tal verk inlånade från bland andra Nasjonalmuseet i Oslo och Kode i Bergen. Med utställningen följer en omfattande programverksamhet med bland annat visningar. Det blir också en konsertdag med musik av kompositören Agathe Backer Grøndahl, konstnärens syster, kuraterad av Kode. Till utställningen har också en katalog publicerats, med texter av Vibeke Waallann Hansen, Tove Haugsbø och Carina Rech.


Utställningen Harriet Backer visades på Nasjonalmuseet i Oslo hösten 2023 med över 100 000 besökare. På Nationalmuseum i Stockholm visas den till och med den 18 augusti, på Musée d’Orsay i Paris hösten 2024 och på Kode i Bergen våren 2025. Kurator för utställningen på Nationalmuseum är Carina Rech.


Tider: 22 februari - 18 augusti 2024.

Adress/Hitta hit: Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm
Telefon: 08-519 543 00
E-Post: info(at)nationalmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Nationalmuseum