Nationalmuseum - Utställning - Givandets glädje

Okänd konstnär, tillverkare C. A. Kjernås Eftr., Cigarrskrin Kolonistuga, Stämplad 1925. Silver, målat trä. Inköp 2012 med medel från Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Av: Bodil Karlsson/Nationalmuseum


Nationalmuseums samlingar innehåller många utsökta och representativa exempel på svenskt och europeiskt silver från 1500-talet fram till vår egen tid. Den unika samlingen är bland annat resultatet av gåvor och ekonomiska bidrag från flera donatorer genom åren. I utställningen Givandets glädje presenteras ett 80-tal av de senaste decenniernas gåvor till museet. Utställningen visas 5 juli 2023 - 23 juni 2024.

Om utställningen: Givandets glädje – silverdonationer

Föremålen varierar i ålder, allt från praktfullt barocksilver och graciösa rokokoformer till modernt silver från decennierna omkring år 2000. Det är kannor, skålar, smycken, ljusstakar, vaser och bägare, allt i silver. Museets donatorer är många och till utställningen har därför ett antal valts ut. De är hängivna samlare, konstintresserade som valt att stödja Nationalmuseum kontinuerligt eller med enstaka insatser och konstnärer som önskat att fler ska kunna ta del av deras livsverk. Den gemensamma nämnaren är silver.

Relaterade Länkar

Läs mer

De utställda föremålen har skänkts av Gunnar V. Philipson, Sverker Åström, Märta Christina och Magnus Vahlquist Stiftelse, Anna Atterling, Kerstin Öhlin Lejonklou, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Bengt Julins fond samt Ulf Gillberg-Lennart Agerberg stiftelse. Många av dem har valt att donera föremålen genom Nationalmusei Vänner. 

Gåvorna har haft stor betydelse för möjligheterna att förvärva både äldre och samtida silversmide då museet inte har några statliga medel för förvärv utan är beroende av gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Utställningen Givandets glädje – silverdonationer visas mellan den 5 juli 2023 till 23 juni 2024.

Den går att se i Fokusgalleriet som är en utställningsyta i anslutning till Skattkammaren där fördjupningar i samlingarna presenteras i ett lite mindre format.  

Kurator är Micael Ernstell, Nationalmuseum.Adress/Hitta hit: Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm
Telefon: 08-519 543 00
E-Post: info(at)nationalmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Nationalmuseum