Nationalmuseum - Urval av utställningar 2023

Av: Anna Danielsson/Nationalmuseum. Knud Baade, Dresden i solnedgång, 1838. Olja på trä. Nationalmuseum


Tider: 2023

Under 2023 visas ett utställningsprogram på Nationalmuseum som innehåller trädgårdskonst, miniatyrer, amerikanskt konsthantverk, bildesign och året avslutas med en stor utställning om romantiken.

Biltokig – industridesign och folkrörelse

31 augusti 2023–28 januari 2024  
Visas på mellanplanet

Journalisten och filmaren Bobo Ericzén har i 20 år producerat TV-serien ”Biltokig” i vilken han porträtterar och undersöker svenska bilentusiasters drivkraft och kultur. Tillsammans med Nationalmuseum gör han nu en utställning om bildesign som fokuserar på den enorma kreativitet och utveckling inom bilskapande som tog fart i Sverige efter andra världskriget, och som fortsätter med full kraft än idag. Besökarna kommer att få ta del av personliga berättelser, unika objekt och en både bred och djup titt på den svenska bilkulturen som engagerat miljontals människor sedan mer än ett halvt sekel tillbaka. I utställningen visas allt från de första designskisserna till några ikoniska, svenska bilmodeller till handformade karossdelar från custombilar skapade i garage runt om i Sverige.

Romantikens blick

5 oktober 2023–7 januari 2024  
Visas på övre plan

Romantikens blick tar ett brett grepp om den period under 1800-talet som kallas för romantiken. I utställningen förklaras vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid. Den visar också att romantiken inte alls begränsar sig till 1800-talet, utan att vi ännu i vår tid dagligen umgås med många av den tidens frågor och idéer. I utställningen visas flera nyförvärv som Nationalmuseum gjort de senaste åren tillsammans med nyckelverk inlånade framför allt från museer i Tyskland, Norge och Frankrike. Dessutom innehåller den samtidskonst för att visa hur romantiken lever kvar i konsten idag. Bland konstnärerna finns Peder Balke, Ernst Ferdinand Oehme, Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel, Eugène Delacroix, Johan Christian Dahl, Marcus Larson och samtidskonst av bland andra Mariele Neudecker, Leif Engström, Helene Schmitz, Ann Frössén, Lars Nilsson, Thomas Demand, Lovisa Ringborg och Paul Fägerskiöld.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Nationalmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm
Telefon: 08-519 543 00
E-Post: info(at)nationalmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Nationalmuseum