Nässjö Konsthall - Utställning - Ludvig Ödman

Bild Pexel, Obs ej från utställningen


Politiska karikatyrer visas på Nässjö konsthall. Nässjö konsthall visar karikatyrer från boken ”The special military operation” av konstnären Ludvig Ödman. Den högaktuella utställningen som invigs den 24 februari 2024 behandlar Rysslands krig mot Ukraina och har vernissage på årsdagen av invasionen. Utställningen visas 24 februari 2024 - 28 mars 2024.

Om utställningen: The special military operation

Utställningen består av ett antal karikatyrer som hämtats från konstnärens bok med samma namn. Bilderna kom till i ett försök att bearbeta konstnärens känslor av frustration och oro i samband med invasionen av Ukraina:
- Känslorna var så starka att det var som om marken rämnade under mina fötter, säger Ludvig Ödman.

Relaterade Länkar

Läs mer

Det pågående och fortsatt allvarliga läget i Ukraina till trots gör att han ibland inte vet om han ska skratta eller gråta över hur Rysslands regim rapporterar om kriget. Han menar att den förvridna världsbilden och rapporteringen, utgör en aldrig sinande källa till parodi. Målet var att teckna en karikatyr om dagen.

Karikatyrerna kom till slut att utgöra en hel bok. Både original och tryckta upplagor av karikatyrerna visas i den kommande utställningen. En del av teckningarna målas även upp i storformat, vilket innebär att de kommer att bli monumentalt stora och ta hela Nässjö konsthall i anspråk.

Om Konstnären: Ludvig Ödman

Ludvig Ödman bor och verkar i Stockaryd, Småland där han har en egen verkstad och smedja. Han är utbildad skulptör och har en kandidatexamen i från Stenebyskolan HDK men han har också utbildat sig i Nederländerna och USA.

Ludvig är gift med en ukrainska och har gjort flera resor för att leverera förnödenheter till Ukraina under de senaste åren. Karikatyrerna och boken kommer att finnas till försäljning i Nässjö konsthall. Intäkterna går oavkortat till Ukraina.


Tider: 24 februari 2024 - 28 mars 2024Källa: Nässjö Konsthall