Moderna Museet - Lars Englund – Under arbete

Adele Essle Zeiss, Statolit, 2018 Foto: ©Adele Essle Zeiss Bildupphovsrätt 2022

 

Den 18 februari öppnar Moderna Museet Malmö utställningen "Lars Englund – Under arbete". Samtidigt presenteras också installationen och performanceverket "Statolit" av Adèle Essle Zeiss. I museet uppstår en dialog mellan konstnärskap, över generationer, i ett intresse för rörelse och balans.
 
Lars Englund
Under arbete
18.2 – 3.9 2023
Curator: Elisabeth Millqvist

Vänstra galleriet (plan 2)

Adèle Essle Zeiss
Statolit

Installation och performance (se separata performancedatum)
18.2 – 3.9 2023

Curator: Elisabeth Millqvist

Lastkajen

Under arbete – så kan Lars Englunds undersökningar av material och former beskrivas. Englund både återkommer till och förändrar ständigt sina uttryck. Han har samarbetat med cement- och gummifabriker, utgår från maskinkomponenter och industrimaterial, byter skala från modell till monumental och inspireras av tunnelbanan såväl som barockarkitektur. Utställningen spänner från tidigt 1950-tal med målningar som sällan visats, till skulpturer från 2000-talet.

Vi kan känna igen de material Lars Englund använder från husfasader och verkstäder. Genom sina val uppmärksammar han oss på det vardagliga och låter det vara det extraordinära, säger Elisabeth Millqvist, utställningens curator och chef för Moderna Museet Malmö.

Utställningen visar skulpturer både från Moderna Museets samling och konstverk som lånats in främst från konstnären. Titlarna lyfter fram Englunds fokus på form: ”Volym”, ”Sfär” och ”Pars Pro Toto” – del av helhet. Skulpturerna, som ofta hänger från taket, samspelar med rummen och markerar riktningar. Det finns inte en bestämd utgångspunkt utan vi rör oss i förhållande till och runt de abstrakta och geometriska formerna. Konstverken skapar en dialog med byggnadens industriella historia som elektricitetsverk ritat av John Smedberg uppfört 1901 och även med Tham och Videgårds museiarkitektur från 2009 med den karaktäristiska perforerade metallfasaden, ett material som också Englund använt i sina verk.

Om Lars Englund 

Lars Englund är född 1933 i Stockholm och bor i Jonstorp i Skåne. Han uppmärksammades med en stor retrospektiv separatutställning på Moderna Museet i Stockholm 2005. Separatutställningar i Skåne omfattar Dunkers kulturhus i Helsingborg 2003, Lunds konsthall 2002 och Krapperups konsthall i Höganäs 1998. Under åren har han också haft uppmärksammade internationella utställningar i Venedig, Warszawa, New York och senast 2021 på Centre Pompidou, Paris i utställningen [Aerodream]. Englund har också utfört flera offentliga gestaltningar både inom och utomhus, exempelvis vid polishuset i Stockholm 1975 och i Hammarby sjöstad i Stockholm 2010.

Utställningen har gjorts i nära samarbete med Yvonne Möller. Adèle Essle Zeiss ”Statolit” är en installation­ och performance för tre dansare som kommer att uppföras vid ett flertal tillfällen under utställningsperioden. ”Statolit” visas som en pendang till utställningen om Lars Englund.

”Statolit” presenterades första gången på Galleri Mejan i Stockholm 2018 och ingår i Moderna Museets samling. Adèle Essle Zeiss använder enkla material – tre långa träplankor är horisontalt placerade i rummet, på vardera är en cementsäck placerad, fastsatt med spännband. På andra sidan plankan sitter en dansare, kroppens tyngd balanseras mot säcken som utgör motvikt. En liten förflyttning förändrar plankans höjd och påverkar rörelsen. Installationen kompletteras med dokumentation när dansare inte är på plats.

Essle Zeiss sätt att arbeta med få och vardagliga material, så att fokus hamnar på skiftningarna i rörelse, har paralleller till Englunds konstnärskap. I ett samtal med henne kom det fram att hon kontaktat honom angående hans skulpturer. Jag ser fram emot att konstnärernas olika uttryck nu kommer att mötas på museet, säger Elisabeth Millqvist.

Om Adèle Essle Zeiss

 Adèle Essle Zeiss är utbildad dansare vid Kungliga Svenska Balettskolan och har en masterexamen i fri konst från Kungliga konsthögskolan i Stockholm. ”Statolit” var en del av utställningen ”Svenska förvärv: Tändstickor”, 2022 på Moderna Museet Stockholm. 2021 visade Accelerator, Stockholms universitet, den hittills mest omfattande presentationen av hennes performanceverk och hon har även presenterats av MDT, Haninge konsthall, konstparken Ulvshälls hällar samt i Danmark på Den Frie/Dansehallerne. Under april och maj kommer Adèle Essle Zeiss även att vara aktuell på Lilith Performance Studio i Malmö. Här presenteras ett annat performanceverk av konstnären.

UNDER 2023 ÖPPNAR MODERNA MUSEET MALMÖ FÖLJANDE UTSTÄLLNINGAR:

Lars Englund, Under arbete (18.2–3.9 2023)
Adèle Essle Zeiss, Statolit (18.2–3.9 2023)
Jimmy Robert, Asymmetrisk grammatik (1.4–3.9 2023)
Lotte Laserstein, Ett delat liv (6.5–1.10 2023)
Moki Cherry (23.9 2023–3.3 2024)
Hopp, förvirring, förtvivlan (28.10 2023–14.4 2024)

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Moderna Museet Malmö

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Ola Billgrens plats 2-4, 211 29 Malmö
Telefon: 040-685 79 37
E-Post:
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan


Källa: Moderna Museet