Millesgården - Utställning - Jacqueline Marval

Jacqueline Marval La robe Japonaise 1912 ©Nicolas Roux dit Buisson


Den 10 februari 2024 öppnar Millesgården Museum utställningen om Jacqueline Marval (1866-1932). Här får besökaren en möjlighet att upptäcka ett mångfacetterat och fascinerande konstnärskap från tidigt 1900-tal. Ett konstnärskap få har kännedom om - men som ingår i den kontext där giganter som Matisse, Derain, Picasso och Denis sedan länge har sin plats. Marval och hennes verk var på plats i Paris då konsthistoria skrevs, då Picasso ställde ut sin Demoiselles d´Avignon och då begreppet fauvism uppstod. Utställningen visas 10 februari 2024 - 19 maj 2024. 

Om utställningen: Jacqueline Marval - Fauvism Feminism Flamboyance

Jacqueline Marval är en av de färgstarka franska konstnärer som under tidigt 1900-tal fann sin plats på Paris konstscen. Hon ställde ut tillsammans med ikoner som Henri Matisse, Pablo Picasso, Jean Cocteau och Maurice Denis. Med djärv kolorit och fria penseldrag porträtterade Marval kvinnor, ofta nakna, och gärna med sig själv som musa och modell. 

Ett vågat drag av en kvinna vid förra sekelskiftet. Hon prisades av sin samtid och beskrevs av konstkritikern och poeten Guillaume Apollinaire som ”En av vår tids mest anmärkningsvärda konstnärer” och deltog i otaliga utställningar i både Frankrike och internationellt.


Jacqueline Marval Biarritz 1923 Nicolas Roux dit Buissonjpg

Jacqueline Marval Biarritz 1923 ©Nicolas Roux dit Buisson

Relaterade länkar

Läs mer

I Millesgårdens konsthall, i en retrospektiv utställning, den första sedan 1987 och den första någonsin utanför Frankrike, möts besökarna av ett 50-tal verk som spänner över Jacqueline Marvals konstnärliga bana. Utställningen visar ett mångfacetterat och fascinerande konstnärskap som få har kännedom om men som nu lyfts fram i samarbete med Comité Jacqueline Marval i Paris.

För två år sedan hamnade Jacqueline Marvals namn i Millesgårdens blickfång. Hennes namn dök upp i raden av namnkunniga franska konstnärer som Henri Matisse, Pablo Picasso och André Derain och vi blev nyfikna på vem hon var. Våra eftersökningar ledde till Comité Marval i Paris, som ägnat 40 år åt att förvärva verk av hennes hand”, säger Thérèse Dyhlén, tf VD och museichef på Millesgården. ”Vi är stolta över att få presentera ett intressant och viktigt konstnärskap från tidigt 1900-tal som få har kännedom om.”
Det är med stor glädje som vi introducerar Jacqueline Marval för den svenska publiken. Tack vare Millesgården Museum kan vi nu vårda hennes konstnärskap och se till att hon återfår det internationella erkännandet hon hade före sin död,” meddelar Comité Jacqueline Marval.


Tider: 10 februari 2024 - 19 maj 2024.
Adress/Hitta hit: Herserudsvägen 32, 181 50 Lidingö
Telefon: 08-446 75 90 
E-Post: info(at)millesgarden.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Millesgården