Millesgården - Mats Gustafson, Ted Muehling - Reclaiming Beauty

Porträtt Mats och Ted-1 © Laurie Lambrecht


Den svenske illustratören och konstnären Mats Gustafson återvänder till Millesgården, denna gång tillsammans med sin partner, formgivaren Ted Muehling. I utställningen Reclaiming Beauty, som öppnar den 10 juni, visar de båda kreatörerna sina verk sida vid sida i Millesgårdens vackra konsthall med antika porträttbyster och kuriosakabinett fyllda av naturens under.

Skönhet har inte varit på modet eller särskilt högt värderat på senare tid, den har fått stått tillbaka på bekostnad av andra uttryck”, säger Mats Gustafson och Ted Muehling. Med den här utställningen vill vi, med våra olika uttryckssätt, återge det vackra på ett vackert sätt. Ge skönheten upprättelse”, fortsätter de.

Om utställningen: Reclaiming Beauty

Med en gemensam dragning och längtan till naturen har Mats och Ted mötts i en strävan att fånga dessuniversella skönhet. I Mats Gustafsons värld möter vi stenar, grenar, granar och svanar i hans välkänt avskalade och poetiska manér medan Ted Muehling visar oss sitt universum med lekfulla installationer där hans egen subtilt eleganta design blandas med naturalier och strandfynd som presenteras i antika kuriosakabinett.

Det är så roligt att återigen få visa Mats Gustafson på Millesgården, denna gångtillsammans med Ted Muehling,” säger Onita Wass, museichef på Millesgården. ”Mats akvareller är andlöst vackra, likaså Teds utsökta smycken. Att få visa dem tillsammans på Millesgården i sin bästa sommarskrud är en dröm.


Utöver sina verk medinspiration från naturen kommer Mats Gustafson även visa ett personligt urval av modeillustrationer från sitt pågående uppdrag att dokumentera modehuset Diors ready-to-wear och haute couture-kollektioner.

I utställningen, som gestaltats av formgivaren och curatorn Tom Hedqvist, kommer besökarna också få en inblick i både Mats och Teds kreativa arbetsprocesser i form av en ateljésektion, inspirerad av deras respektive studios i New York och på Long Island.

Utställningen Reclaiming Beauty öppnar för allmänheten den 10 juni och håller öppet fram till den 10september och visas i Millesgårdens konsthall.

Om konstnären Mats Gustafson:

Mats Gustafson (f. 1951 i Sverige) började karriären som illustratör i slutet av 1970-talet. Hanseleganta, subtilt uttrycksfulla akvareller och pasteller vidgade modeillustrationens ramar och möjligheter. Genomslaget blev internationellt. Bland uppdragsgivarna hittar vi Hermès, Tiffany & Co., Yohji Yamamoto, Comme des Garçons och Svenskt Tenn. De senaste tio åren har Gustafson arbetat för modehuset DIOR.

Sida vid sida av modeteckningen har hans penseldrag frammanat intima och känsliga porträtt, nakenstudier och naturmotiv. Blicken vänds återkommande mot naturen på Long Island där han bor sedan 20 år. Hans konst har den senaste tiden ställts ut på bl.a. Nordiska Akvarellmuseet och CFHILL.

Om Konstnären Ted Muehling:

Ted Muehling (f. 1953 i USA) har formgivit smycken och föremål inspirerade av naturen sedan 1976. I sin studio i New York skapar han objekt i ädelsten, metall, pärlemor, horn, plast och trä. Askar, smycken, vaser, en käpp, en spegel. Ofta unika objekt, tillägnat en vän. Alltid med naturen som avstamp. Han undviker industridesignens konventioner och begränsningar och arbetar med sin egenformgivning på ett hantverksmässigt sätt där tid inte är ett hinder och kvantitet inte ett krav.

Ted har under sin karriär haft designuppdrag för bland annat modeskaparen Issey Miyake, porslinstillverkaren Nymphenburg och glasföretagen Steuben, Lobmyer och Salviati.

MATS GUSTAFSON & TED MUEHLING
Reclaiming Beauty
MODE KONST FORM
10 juni – 10 september 2023

Relaterade länkar

Fler utställningar från Millesgården

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Herserudsvägen 32, 181 50 Lidingö
Telefon: 08-446 75 90 
E-Post: info(at)millesgarden.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Millesgården