Millesgården - Hanna Hellquist - Det dukade bordet

Det dukade bordet med Hanna Hellquist. foto: My Matson 


”Oviktiga saker kan betyda allt” skriver Hanna Hellquist och tillkännager att hon är besatt av att duka vackert. Att skapa bord. Och kanske är det särskilt viktigt att hitta det stora i det lilla när tillvaron är oviss och omvärlden skälver. Att skapa mening i en grå vardag.

Om utställningen: Det dukade bordet

Att samlas kring en måltid, bjuda in till ett dukat bord, har genom mänsklighetens historia haft en central roll. Måltiden som motiv har sedan antiken förekommit i konsten. Ofta symbolladdade och fulla av allegorier. Som 1600-talets stilleben – nature morte – där kompositioner av dignande fruktfat med vindruvsklasar, blommor och fjärilar kunde ha syftet att manifestera rikedom och världsvana men även fattigdom och elände.

I utställningen, bland karaffer och kristallglas klingar frågor om klass och makt och mittibland ljusstakar och vaser blommar minnen och berättelser. Middagsbordets många aspekter breder ut sig längs meterlånga dukningar på Millesgården Museum och väcker tankar om livet i stort och smått. Är det sparsmakad elegans eller pråligt överdåd? Strävsam vardag eller högtidligt koketterande? Lagren är flera; omtanken hos värden, som genom dekoration och komposition uppmuntrar till konversation, och med bordsplaceringens syfte att binda ihop sällskapet – allt detta är det dukade bordets koreografi.

Rådande forskning visar att psykiskt välmående främjas av att samlas kring en måltid och sitta ned i lugn och ro. Samma studier visar också att allt färre gör det.

Om Hanna Hellquist 

Hanna Hellquist (f. 1980) är journalist och författare och förekommer frekvent i tv och radio. Utställningen på Millesgården Museum visualiserar den aktuella boken på samma tema och presenterar en mängd formgivare, konstnärer och kreatörer. Några av de medverkande är: Marie-Louise Ekman, Klässbols linneväveri, Evelina Kroon, m.fl.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Millesgården

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Herserudsvägen 32, 181 50 Lidingö
Telefon: 08-446 75 90 
E-Post: info(at)millesgarden.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Millesgården