Marabouparken konsthall - Utställning - Cia Rinne

Cia Rinne, sentences, 2022, videostill


Vårens utställning på Marabouparken konsthall är konstnären Cia Rinnes första stora presentation i Sverige. Född i Göteborg men uppvuxen och verksam även i Danmark, Finland och Tyskland har hon rört sig mellan olika språk. Cia Rinnes konst och poesi arbetar med språket i en praktik som definieras av humor och lek med ords betydelse och ljud. Utställningen visas 2 mars 2024 - 5 maj 2024. 

Om utställningen: Vad angår meningar är jag förtvivlad

Hon har själv omtalat betydelsen av ett sexårigt forskningsprojekt kring romers språk som grundläggande för hennes praktik. Erfarenheter som gav förståelse av hur förflyttningar mellan olika språk och platser – ett slags språkligt nomadliv – ledde fram till ett intresse för det språkets politiska och kulturella glapp och meningsskiften som är grunden i hennes verk.

Relaterade länkar

Läs mer

Genom att sömlöst röra sig mellan språk, vända och vrida på meningars betydelse och bryta ner orden i mindre beståndsdelar skapas nya innebörder – både visuellt och semantiskt. Rinnes konstnärliga metod bygger på reduktion. När en idé dyker upp reducerar hon den till en form, sen reduceras den ännu mer tills endast ett fåtal väsentliga ord finns kvar.


Tidigare var tyskan det språk som Rinne oftast använde sig av men på senare tid har hon graviterat mot franskan och engelskan – framförallt på grund av deras semantiska likheter. De olika språken fungerar som hennes konstnärliga material, likt hur en målare använder sig av olika färger i sitt måleri.

Om Konstnären: Cia Rinne

Cia Rinne (1973) föddes i Göteborg men är uppvuxen i Tyskland, Finland och Danmark och nu baserad strax utanför Berlin. Hon har publicerat fyra diktsamlingar, skrivit ett operalibretto och ställt ut sina verk på bland annat Lunds konsthall, British museum i London, Haus am Waldsee, Berlin och Centre Pompidou i Paris.  


Tider: 2 mars 2024 - 5 maj 2024  Adress/Hitta hit: Löfströmsvägen 8, Sundbyberg 172 66
Telefon: + 46 (0)8-29 45 90
E-post: info@marabouparken.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderMarabouparken är en institution som arbetar med den samtida konsten. Det gör parken genom ett rikt och omväxlande program bestående av utställningar, seminarier, samtal, visningar och publikationer som ställer konsten i relation till andra sammanhang.


Marabouparken utvecklas ständigt, exempel på det är exempelvis att konsthallen är stolta att få inviga ett tillägg till Marabouparkens permanenta skulptursamling. Den spanska konstnären Baltasar Lobos skulptur Torse penché sur le côté (1970) har donerats till Stiftelsen Parken som driver Marabouparken konsthall av Kjell Andersson och Mari Carmen Caballero Lobo, Baltasar Lobos brorsdotter.Källa: Marabouparken konsthall