Malmö Konstmuseum - Tal R & Mamma Andersson – Runtom Hill

C.F. Hill, Utan titel (Eterdrottningar), u.å. (1883–1911). Av: Foto: Vladimira Tabakova/Malmö Konstmuseum

Nu visas två av Nordens viktigaste samtidskonstnärer i en utställning med nya verk som kretsar kring konstnären Carl Fredrik Hill. Utställningen öppnar den 6 maj och pågår fram till den 1 oktober 2023 

Om utställningen: Tal R & Mamma Andersson – Runtom Hill   

Med en alldeles speciell känsla för färg och komposition har Tal R (f. 1967) och Mamma Andersson (f. 1962) lyckats skapa starka konstnärliga uttryck, där de båda på sitt sätt behandlar spänningsfältet mellan det välbekanta och det främmande. Där Tal Rs verk kännetecknas av uttrycksfullhet och ljusa färger, står Mamma Anderssons verk som en dämpad kontrast med en stark känsla för den svarta färgens nyanser och möjligheter. Trots de omedelbara skillnaderna i de två konstnärernas stilar hämtar båda inspiration från konsthistoriens stora mästare. Det är denna gemensamma inspiration som är utgångspunkten för utställningen Tal R & Mamma Andersson – Runtom Hill.

 Jag ser verkligen fram emot att presentera en utställning med två av Nordens största konstnärer. De nya verk som Mamma Andersson och Tal R har skapat med Hills teckningar som utgångspunkt bjuder på unika tolkningar av Hill med djupa, dramatiska och färgstarka målningar och teckningar. De visar nya magiska sidor i både Tal R och Mamma Anderssons konstnärskap, men lyfter också fram sidor av Hill som vi inte tidigare sett, säger Kirse Junge-Stevnsborg, chef för Malmö Konstmuseum.

Inramningen för utställningen är en gemensam fascination för konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911) och hans så kallade sjukdomsteckningar som han skapade efter att han fick diagnosen schizofreni vid 28 års ålder. Teckningarna är laddade med ångest, erotik och ett myller av djur, antika skulpturer och människor. På så sätt är teckningarna en bild av Hills yttre omgivning, men framför allt är de också ett uttryck för hans innersta tankar och inre kaos.

Till utställningen har Tal R och Mamma Andersson tagit utgångspunkt i Hills speciella motivvärld och förvandlat den till sin egen unika stil. Förvridna kroppar svävar runt på stenstränder och teaterscener, inåtvända gestalter och masker blir en bild av den psykiskt sjuka människan, naturen blir intensiv, hotfull och levande, och mörkret letar sig in i verken. Utöver de helt nya målningarna och verken på papper av Tal R och Mamma Andersson, bjuder utställningen på ett antal av Hills sjukdomsteckningar ur Malmö Konstmuseums samling, utvalda av de två konstnärerna.

Malmö Konstmuseums Hill-samling

Malmö Konstmuseum har världens största samling av verk av Carl Fredrik Hill. I samlingen ingår 25 målningar, de flesta olja på duk, och över 2600 teckningar. I utställningen Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill visas delar av Hills sjukdomsteckningar. Teckningarna är helt unika och har varit en inspiration för många av nutidens konstnärer. Också i utställningen Samlingen visas flera av Hills verk.

Vernissage 6 maj

Utställningen öppnar den 6 maj och pågår fram till den 1 oktober. Vernissage är den 6 maj klockan 14.00 på Malmö Konstmuseum. Utställningen invigs av konstnärerna själva tillsammans med konstmuseets chef Kirse Junge-Stevnsborg.

Curatorer: 

Iris Müller-Westermann och Anna-Carola Krausse

Relaterade Länkar

Fler utställningar på Malmö Konstmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/hitta hit: Malmöhusvägen 6
Telefon: 040-34 10 00
E-Post: malmokonstmuseum@malmo.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Malmö Konstmuseum