Malmö Konsthall - Roman Signer

Roman-Signer, Wasserinstallation, 1999 Waterinstallation Courtesy Bonnefantenmuseum, Maastricht Foto/Photo: Peter Cox


Under sin över femtio år långa karriär har den schweiziske konstnären Roman Signer vänt och vridit på idéer om vad en skulptur kan vara. Hans konstnärskap har kommit att representera en egen stilart inom skulpturgenren och han anses i dag vara en av de främsta representanterna för process- och konceptkonst. Utställningen på Malmö Konsthall är Signers första stora separatutställning i Sverige och Skandinavien och presenterar verk och filmer från hela hans karriär, från 1970-talet fram till i dag.

Om utställningen av Roman Signer

Roman Signers långa och produktiva konstnärskap präglas av nyfikenhet, uppfinningsrikedom och lekfullhet. Begrepp som tid, rörelse och gravitation är avgörande beståndsdelar i skapandet av de dynamiska skulpturer som han kallar Zeitskulpturen, tidsskulpturer. Tidsskulpturerna varar ofta bara i några sekunder och undersöker hur fysisk materia påverkas av tyngdlagar, naturkrafter och motoriska energier. Klassiska grundelement som eld, vind och vatten kombineras med vardagsobjekt – paraplyer, kajaker, bord, stövlar och tunnor – och samverkar i sekundsnabba processer. Den sinnrika humor som präglar konstnärskapet uppstår i sammanhangen, i inramningen och i den oväntade utvecklingspotential som Signer utsätter föremålen för.

Utställningen på Malmö Konsthall pågår den 3.6–10.9. 2023. Den inkluderar ett tjugotal skulpturala verk i utställningshallen och i det offentliga rummet, två nyproducerade verk för Malmö Konsthall och ett sjuttiotal filmade dokumentationer av Signers skulpturala processer. Konsthallen visar ett kronologiskt sammanställt film- och videoprogram på cirka 1,5 timme med skulpturala processer från 1975 till 2019.

Flertalet skulpturutställningar utomhus

Roman Signers verk tillkommer ofta i offentliga miljöer och som en hommage till konstnärens medverkan i flertalet skulpturutställningar utomhus, bland dem Documenta 8 (Kassel, 1987) och Skulptur Projekte Münster (1997), installerar Malmö Konsthall fyra av Signers verk i Pildammsparken. Urvalet har skett i nära dialog med konstnären och baserar sig på verkens koppling till väderlek och vattnets egenskaper. Verken, som präglas av lekfullhet med en dimension av allvar, tematiserar olika tillstånd av att flyta och sjunka.

Performance Wasserinstallation

Utställningens öppnas med en kombinerad vernissage och sommarfest fredagen den 2 juni med start kl 19. Medvärd för öppningen är kulturföreningen PLX, som står för programmet. Under utställningens första dag, lördagen den 3 juni kl 14, genomför Roman Signer en performance då han aktiverar verket Wasserinstallation (Vatteninstallation).

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Malmö Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider.Adress/Hitta hit: S:t Johannesgatan 7, 205 80 Malmö
Telefon: 040-34 60 00
E-Post: info.konsthall@malmo.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Malmö Konsthall