Malmö Konsthall - Ingela Ihrman

Ingela Ihrman, A Great Seaweed Day: Tarmtång, 2019 (detalj). Foto: Helene Toresdotter


Höstens utställning på Malmö Konsthall är den hittills största presentationen av den internationellt uppmärksammade svenska konstnären Ingela Ihrman. Med en avväpnande humor och lekfullhet tar sig Ingela Ihrmans konst an frågor som rör den egna existensens villkor. Genom att iklä sig sina handgjorda skulpturala kostymer utger sig konstnären för att vara någon annan; en jätteutter som föder ungar, en jättenäckros som slår ut, ett fikon som delar sig i två halvor. Verken synliggör samtidigt en obalans och de problem som uppstått allt sedan människan började särskilja sig själv från sin omgivning. Ihrman har tidigare bland annat medverkat i Venedigbiennalen och visas just nu på Carl Eldhs ateljémuseum i Stockholm.

Om utställningen: Frutti di Mare av Ingela Ihrman

Presentationen på Malmö konsthall består av ett tjugotal verk, huvudsakligen från de senaste tio åren då Ihrman varit bosatt i Malmö. Utställningen omfattar skulptur, installation, video och performance. Under utställningsperioden iklär sig konstnären några av sina skulpturer och möter publiken som padda, mussla eller grankotte. Gestalterna beter sig oväntat i konstrummet – de avger doft, utsöndrar nektar, föder, matar eller förökar sig.

Sociala relationer, vetenskapliga fakta och mänskliga erfarenheter fungerar som utgångspunkt för Ihrmans utforskning av människan och det moderna samhällets komplexa förhållande till sig själv och andra levande varelser. Genom att iklä sig skulpturala kostymer utforskar hon den egna kroppen och jagets möjligheter och begränsningar. I verken finns en koppling till feministisk performancetradition, men lika relevant är sökandet efter mening och gemenskap genom ritualer och ceremonier. De handgjorda och otympliga kostymerna blir ett ‪extra lager hud och kött som inkapslar och döljer den egna konturen till förmån för en ‪annan. Utförandet är precist och materialen i de egensinniga kostymerna är enkla, funna eller återvunna.

Frutti di Mare betyder ordagrant havets frukter. På italienska syftar det på skaldjur –marina ryggradslösa djur med exoskelett. Deras kroppar har alla något hårt ytterst som omsluter något mjukt inre. Det påminner om mina kostymer som jag ibland tänkt på som en rustning, ett andra skinn som skyddar något som är sårbart eller ett försök att gömma sig inuti någon annan

‪I Klas Anselms ljusa arkitektur visas skulpturgruppen A Great Seaweed Day, som även kunde ses i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2019. En samling stora sjögrässkulpturer i mättad färgskala kopplar floran i havet till floran i människans mage och tarmsystem. Direkt på konsthallens vidsträckta grangolv vilar Landskapet kom först – ett jätteskelett av utlagda stockar, grenar och pinnar från en al som levt och dött i ett av Malmös grönområden. Efter utställningens slut återförs veden till det jordens cykliska processer genom att verket placeras på marken i bygglekplatsen Guldängen. 

Utställningen omfattar även teaterföreställningen Vilka är ni? som uppförs vid flera tillfällen under en vecka i november. Ingela Ihrman har skapat föreställningen, kostymer och scenografi i nära samarbete med regissör och dramatiker Maja ‪Salomonsson. Sex skådespelare från Ögonblicksteatern i Umeå gestaltar karaktärer från växt- och ‪djurriket och samtalar med publiken om vad det innebär att vara någon eller något. Vad innebär det att spela en roll, och vem bestämmer vem du är? 

Utställningen som curateras av konsthallschef Mats Stjernstedt öppnar den 30 september och pågår till den 14 januari 2024. Vernissage den 29 september. Program se hemsida

Om konstnären: Ingela Ihrman

‪Ingela Ihrman är född i Kalmar 1985 och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö och Stockholm. Ihrman har tidigare ställt ut på Carl Eldhs ateljémuseum, Stockholm; Gasworks, London, Eden Project, Cornwall, (båda 2023); Åstorps konsthall (2022); Karlin Studios / FUTURA, Prag (2021); Kristianstads konsthall (2018); der TANK, Institut Kunst, FHNW Academy of Art and Design, Basel (2017) samt Tensta konsthall, ‪Stockholm (2016). Hennes verk har visats i grupputställningar på Wellcome Collection, London (2021); Moderna Museet, Malmö; Kiasma, Helsinki (båda 2020); Castello di Rivoli, Turin (2019); Lunds Konsthall (2018); Art Lab, Gnesta (2016). Hon har även deltagit i Yokohama Triennale (2020); Nordiska paviljongen, Venedigbiennalen (2019); och i Gwangjubiennalen (2016).

Relaterade länkar

Fler utställningar från Malmö Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider.Adress/Hitta hit: S:t Johannesgatan 7, 205 80 Malmö
Telefon: 040-34 60 00
E-Post: info.konsthall@malmo.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Malmö Konsthall