Mölndals Stadsmuseum

Foto: Mölndals Stadsmuseum
Adress/Hitta hit: Kvarnbygatan 12, 431 34 Mölndal
Telefon: 031-315 16 50
E-Post: museum@molndal.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Mölndals stadsmuseums utställningar och samlingar berättar om människors liv och arbete ur olika perspektiv, och ger en mångfasetterad bild av Mölndals stads historia och nutid. Museet, som till en början hette Mölndals museum, öppnade 1987 i Mölndals gamla polishus på Norra Forsåkersgatan i Kvarnbyn.

Efter hand växte museets samlingar och vid 1990-talets slut började lokalerna bli för trånga. Vid årsskiftet 2001‑2002 flyttade museet till större lokaler i den gamla industribyggnaden Strumpan på Kvarnbygatan 12.

I de nya lokalerna skapades även ett nytt koncept för museets samlingar. Istället för att placera samlingarna i ett traditionellt föremålslager dit bara personalen har tillträde, lanserade Mölndals museum det öppna magasinet. Här finns museets alla föremål tillgängliga i en stor, flexibel utställning.

Upplev museets unika samling av stolar och andra möbler tillverkade i Lindome, den sydligaste delen av Mölndals stad.

Besök verkstaden, känn på materialen och inspireras av stolar klädda i moderna tyger. Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till jordbruket. De specialiserade sig på att tillverka stolar efter moderiktiga förlagor. Arbetet utfördes under enkla förhållanden ute på gårdarna och möblerna såldes till förmögna kunder i Göteborg.


Källa: Mölndals Stadsmuseum