livrustkammaren - Utställning - Enhörningar

Foto: Shutterstock 


Enhörningar som myt har funnits sedan tusentals år tillbaka runt om i världen - hos de antika grekerna, i de medeltida kristna kyrkorna och bland 1500- och 1600-talets kungligheter. Och var man än hittar den är den full av magi, hemligheter och berättelser. På senare år har enhörningen även tagit plats i populärkulturen. Utställningen visas 29 oktober 2022 - 7 april 2024.

Om utställningen: Enhörningar. Tror du på mig så tror jag på dig

I Livrustkammarens familjeutställning Enhörningar. Tror du på mig så tror jag på dig tar vi oss an historien om den mytomspunna och magiska enhörningen och vilken betydelse den haft och har än idag.

I utställningen visas såväl kungliga, som medeltida enhörningsföremål, och kanske den mest omtalade av alla – det unika ”enhörningshornet” som egentligen är en tand från en narval. Förutom föremål med koppling till enhörningar från Livrustkammaren, visas även föremål från Historiska museet, Hallwylska museet och Skoklosters slott - museer som alla ingår i myndigheten Statens historiska museer.

Relaterade länkar

Läs mer

I utställningen kan alla åldrar utforska enhörningens värld, se unika enhörningsföremål och gå på upptäcktsfärd i det lilla magiska landskapet i Lekhörningen - vad döljer sig i mystiska koffertar, i sagoböckerna och hur känns det att klappa en enhörning? Lördagen den 29 oktober inbjuds allmänheten till öppningen av utställningen med en rad höstlovsaktiviteter i hela museet som käpphästtävlingen Unicorn Grand Prix, familjevisningar och roliga barnspår.Fotograf: Helena Bonnevier, Statens historiska museer

- Vår nya familjeutställning visar att enhörningen inte bara är ett fluffigt gosedjur eller en liten pastellig plastfigur, utan en mystisk och mytisk gestalt med tusenåriga anor. Att utställningen är baserad på historiska föremål från Livrustkammaren och flera andra museer är extra roligt. Att vi har möjlighet att visa ett "äkta" enhörningshorn känns fantastiskt. Livrustkammaren gillar att kombinera det dagsaktuella med det historiska och i Enhörningar gör vi det för hela familjen, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Den mytomspunna enhörningen är ett av de äldsta fabeldjuren och finns med i en mängd olika legender från olika platser. Namnet kommer från det latinska ordet fabula som betyder berättelse. Greken Ktesias, som levde för över två tusen år sedan, beskrev enhörningen som ett djur som troligen bodde i Indien och såg ut som en liten vildåsna med horn i pannan, vit kropp, rött huvud och blå ögon.Adress/Hitta hit: Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm
Telefon: 08-402 30 30
E-Post: bokning@livrustkammaren.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: livrustkammaren