Liljevalchs Konsthall - Vårsalongen 2023

Foto: Liljevalchs Konsthall 


Den 13 oktober var sista dagen att söka till Vårsalongen 2023. Nu har antalet inskickade bidrag räknats och räknats om och siffran landade på 4135, vilket är nytt rekord.

Endast en gång tidigare har antalet sökande varit över 4000 och det var pandemiåret 2020, det vill säga Vårsalongen 2021, då 4093 ansökningar kom in.

”Det höga antalet sökande visar prov på Vårsalongens dragningskraft och
att utställningen har kommit att bli den folkkära tradition som vi hoppats på.
Samtidigt som vi ser att tröskeln sänks och att allt fler vågar ta steget att söka så
står den höga kvaliteten i urvalet fast, och det är just den orubbligheten som gör
Vårsalongen så unik.” säger Vårsalongens juryordförande Isak Nilson.

Årets jury utgörs av konstvetaren Isabella Nilsson, konstnären Jockum Nordström, och från Liljevalchs Isak Nilson, vice konsthallschef. 

159 konstnärer utvalda att visa sina verk på Vårsalongen 2023. Förra veckan hade vi glädjen att berätta att så många som 4135 personer sökte till Vårsalongen 2023, vilket är nytt rekord. Nu har Vårsalongsjuryn sammanträtt och valt ut 159 konstnärer som kommer att representeras med 298 verk. 

unnamedjpg

Liksom tidigare år dominerar kvinnorna, både bland de sökande och i urvalet. Av de antagna är 89 kvinnor och 70 män. Åldersspannet är stort, yngst är 18-åriga Miles från Bromma och äldst är 89-åriga Per Torvald från Arkelstorp. Medelåldern på de antagna och de sökande var 52 år. De utvalda konstnärerna är bosatta i hela landet, från Ystad till Råneå, från Färjestaden till Åsa. 

Som vanligt inrymmer urvalet en blandning av tekniker, allt från måleri, teckning och skulptur till installation, video och AI-genererad konst. Måleri är den vanligaste tekniken, medräknat måleri med blandteknik så landar det på 131 bidrag. På delad andraplats kommer skulptur och teckning med 35 verk vardera. 

Med utställningen följer en katalog där alla utställare presenteras med ett verk. Från och med vernissagedagen kommer konstnärernas egna texter om sina verk och sitt arbete att finnas på vår hemsida.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Liljevalchs Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 60, Djurgården, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-508 31 330
E-Post: bokning.liljevalchs(at)stockholm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Liljevalchs Konsthall