Liljevalchs Konsthall - Utställning - Hjärtahjärna 

William Kentridge, Shadow Man with Megaphones, 2003, brons, 30 x 28 x 13 cm. Foto: Mattias Lindbäck


I över 50 år har Marika och CG Wachtmeister byggt upp en unik konstsamling parallellt med skapandet av Wanås konst, en av Nordeuropas mest mytomspunna och uppskattade skulpturparker med internationellt anseende. Nu tar drygt hälften av samlingens verk plats på Liljevalchs i utställningen Hjärtahjärna mellan den 15 mars och den 29 september. 

Om utställningen: Hjärtahjärna

Marika och CG Wachtmeister började samla konst på 1970-talet och förvaltar idag en samling på närmare 300 verk. Ett av dessa är Monika Larsen Dennis glasskulptur Heartbrain (red) 1997, ett gjutet hjärta i storleken av en hjärna. Enligt denna hjärtahjärna-logik framträder paret Wachtmeisters samling, där kärleken till konsten växlas med en önskan om att förstå vår samtid.

 

Vintermorgon_AxelAnnika_KarlssonRixon_FotofMattiasLindbäck

I samlingen finns verk av de konstnärer som skapat mest debatt och uppmärksamhet internationellt under de senaste decennierna: Louise Bourgeois, Nan Goldin, Nathalie Djurberg och Hans Berg, Andres Serrano, William Kentridge, Ann-Sofi Sidén och många fler.

Relaterade Länkar

Läs mer

I en konstsamling går det att spåra både en samlares intressen och de idéströmningar som samlingens konst är en del av. Vad kan vi förstå om världen, samhället och oss själva genom en samling med samtidskonst från de senaste 50 åren? 

Paret Wachtmeisters konstsamlings starkaste tematiska spår är kvinnlig identitet och frigörelse, geopolitisk agens och en materialitet som ofta närmar sig godset Wanås med sitt jordbruk och omgivande bokskogar. Nu fylls Liljevalchs salar med en av Europas mest unika samlingar av samtidskonst genom utställningen Hjärtahjärna som öppnar den 15 mars.

-         Tvärs genom Marika och CG Wachtmeisters samling finns en idémässig båge som spänner över det sena 1900-talet och vår tid. Den berättar om de konstnärliga vinsterna av kvinnlig kamp och frigörelse, utforskande av individens frihet och demokratins skörhet, allt detta ryms och tar plats i utställningen Hjärtahjärna, säger Joanna Sandell Wright, utställningens curator och Liljevalchs chef.
Adress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 60, Djurgården, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-508 31 330
E-Post: bokning.liljevalchs(at)stockholm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Liljevalchs Konsthall