Liljevalchs Konsthall - PLACE

Ilulissat Icefjord Centre, Greenland. Foto: Adam Mørk


Liljevalchs inleder sommarsäsongen med arkitekturutställningen PLACE av den danska arkitektbyrån Dorte Mandrup.

Oändliga horisontlinjer, extrem kyla, blåst och is, kollektiva minnen och karga kustområden. Utifrån ett konstnärligt, humanistiskt och vetenskapligt perspektiv skapar Dorte Mandrup byggnader som är starkt förankrade i platserna de uppförs på. Det handlar inte om sentimentalitet utan snarare om ett behov av att ge någonting betydelsefullt tillbaka till varje plats och att öka kunskapen om den. Utställningen PLACE är arkitektbyråns kärleksbrev till kontexten och bjuder in besökaren att utforska och ta del av de specifika berättelser som inspirerat dem i fyra unika arkitekturprojekt. 

Projekten presenteras i Liljevalchs salar i form av skulpturala modeller som belyser dialogen mellan plats och byggnad och som i likhet med Stockholm har en relation till vatten. Besökaren tas med på en resa genom fyra olika platser, från de gulbruna våtmarkerna vid Vadehavet till Arktis hisnande vidder och Norska havets gåtfulla undervattenslandskap. 

Utöver modellerna innehåller utställningen objekt, material och studier som ger besökaren en inblick i Dorte Mandrups kreativa process och hur byrån förhåller sig till kontexten. 

Var för sig kanske projekten inte verkar direkt sammankopplade, men tillsammans uttrycker de den kontextuella rikedom som uppstår genom att låta platsen genomsyra arkitekturen – ett överflöd av materialitet, form och funktion. I en tid där människan har blivit en djupverkande naturkraft så förefaller det som allt viktigare att arkitekturen förmedlar något unikt och ökar förståelsen för och upplevelsen av varje plats.” – Dorte Mandrup, grundare och konstnärlig ledare 

Dorte Mandrups arkitektur präglas av en kontextuell finkänslighet. I utställningen har vi valt att lyfta fram projekt som tar sin utgångspunkt i platser som likt Stockholm har en stark anknytning till vatten. PLACE ger oss därigenom möjligheten att reflektera över och förstå vår egen stads unika förutsättningar och utvecklingsmöjligheter.” – Isak Nilson, vice konsthallschef och curator på Liljevalchs.

Under 2022 visades PLACE i Berlin och Paris och nu har turen gått vidare till Liljevalchs. Utställningen är producerad av den Köpenhamnsbaserade arkitektbyrån Dorte Mandrup och visas på Liljevalchs i ett samarbete mellan konsthallen, Aedes Architecture Forum i Berlin och PopupArch, Stockholm. Tider: 26 maj  - 3 september 2023

Om Dorte Mandrup

Den danska arkitektbyrån Dorte Mandrup är uppmärksammad för att skapa arkitektur i synergi med kontexten som fördjupar medvetenheten om och upplevelsen av platsen. Studion är baserad i Köpenhamn och grundades av arkitekten Dorte Mandrup 1999 och använder ett konstnärligt, humanistiskt och vetenskapligt tillvägagångssätt för att skapa arkitektur som tänjer på gränserna för form och materialitet.

Om Aedes Architecture Forum

Aedes Architecture Forum i Berlin är en oberoende och internationellt etablerad institution inom kommunikation av samtida arkitektur och stadsplanering. Aedes grundades 1980 som det första arkitekturgalleriet i Europa.

Om PopupArch, Stockholm 

PopupArch, Stockholm är en nystartad initiativgrupp med målet att skapa en lättfotad plattform för arkitekturutställningar i Stockholm. Innehållet kommer att vara av internationell hög nivå, poppa upp under en begränsad tid och vara lättillgängligt för en bred arkitekturintresserad publik. 

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Liljevalchs Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 60, Djurgården, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-508 31 330
E-Post: bokning.liljevalchs(at)stockholm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Liljevalchs Konsthall