Liljevalchs Konsthall - Karin Broos - Svart sol

Karin Broos, Det stora blå 1, 2010.


Karin Broos är en av Sveriges mest framstående målare. Den 2 juni öppnar den hittills största presentationen av hennes verk. 

Om utställningen: Svart sol

Motiven i Karin Broos bildvärld är få, vardagliga och återkommande. Stående och sittande gestalter vid en badbrygga. Tupplurar i sängar och soffor. Kvinnor och barn framför badrumsspegeln. I det tillsynes händelselösa fångas betydelsefulla ögonblick och stämningar som normalt undflyr vår uppmärksamhet. 

Karin Broos verk ter sig ofta förföriskt idylliska. Hon räds inte det fagra och ljusa. Samtidigt är grundtonen melankolisk. Måleriet färgas av förnimmelser av sorg och en nattsvart samtid. 

Känslan av förlust är stundtals total. Ofta ses skönhet och förgänglighet som motstridiga fenomen. I Karin Broos måleri existerar de likt två sidor av samma mynt. Där finns alltid skönhet i det förgängliga och förgänglighet i det sköna. Död och liv, saknad och tröst, förtvivlan och hopp, lever sida vid sida. Över målningarna lyser melankolins svarta sol, inifrån strömmar ett varmt ljus. 

Svart sol är Karin Broos hittills mest omfattande utställning och inrymmer flertalet nya verk som aldrig tidigare visats för publik. 

Om Karin Broos

Karin Broos är född 1950 i Uppsala och är bosatt i Östra Ämtervik i Värmland sedan 1975. 

Boken, Ögonblick av liv

I samband med utställningen släpps boken Karin Broos, Ögonblick av liv med ett rikt material av verksbilder och korta personliga texter av konstnären. Poeten Jila Mossaed medverkar med lyrik som kan läsas fristående eller i dialog med målningarna. Boken innehåller även ett samtal mellan Karin Broos och Isak Nilson, vice konsthallschef, där de fördjupar sig i hennes måleri och konstnärskap. 

Det är också vissa situationer som jag vill skildra. Det kan vara när man sitter och dricker kaffe eller kammar håret på sin dotter, sådana där små vardagliga tillfällen och händelser som man kanske inte alls reflekterar över just då. Men går man plötsligt miste om dem, känner man att det är de där stunderna som är själva livet.”, säger Karin Broos.

Boken är framtagen av Bonnier Fakta och Liljevalchs. Filmregissören och skribenten Sara Broos (f.1977) har även producerat en 20 minuter lång dokumentär om Karin Broos, Ögonblick av liv, ögonblick av död som kommer att visas som en del av utställningen.

Tider: Karin Broos, Svart sol, 2 juni–27 augusti 2023

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Liljevalchs Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 60, Djurgården, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-508 31 330
E-Post: bokning.liljevalchs(at)stockholm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Liljevalchs Konsthall