Liljevalchs Konsthall - Jockum Nordström - Inget papper, inga mynt

I utställningen Inget papper, inga mynt visar Jockum Nordström verk från sin allra senaste produktion, teckningar, objekt och collage, varav merparten hämtats direkt från konstnärens ateljé till Liljevalchs+ salar.
Jockum Nordström är en konstnär med en helt egen trevande och känslig ton som bottnar i en egensinnig värld där varje linje och gest är nogsamt avstämd och där varje radering har sin funktion och mening.

Var och en av Jockums teckningar är närmast som ett eget universum med en helt egen besynnerlig logik. Allt korsar och växlar in i vartannat. Otidsenlig klädsel, hatt och mustasch, sekelskifte och erotik, förort och arkitektur.

unnamed - 2023-02-10T172735537jpg

Jockum Nordström, Besvärjelse, 2022. Foto: Per-Erik Adamsson. 

Ytan är spefullt enkel men bakom blyertsen finns mödan, det nattliga arbetet att få till det. Bakom allt finns också en närmast barnslig upptäckarglädje och dialog med det som berättas. Teckningarna ta lar till Jockum medan han, med sitt musikaliska och litterära öra, ömt pratar med dem.

I utställningen visar Jockum för första gången mobila skulpturer – spröda och vilsna strukturer där ackord och balans hela tiden tycks vara på gränsen till tabula rasa. Sammanfogade av enkla material som stålgalgar, trälister eller pappbitar och från vilka bildbitar, porträtt ur böcker eller fläckade papperslappar hänger i luften.

Den grundläggande driften är kanske en slags spaning efter konstens urämne. Reduktioner för att komma in i den bräckligaste av psykologins kärnor. Märkvärdigt, nödvändigt och modigt, bort om allt. Med utställningen följer också en katalog, formgiven av Valentin Nordström och med ett rikt material av verksbilder samt texter av Liljevalchs chef Mårten Castenfors och konstkritikern Magnus Bons.

Om Konstnären: Jockum Nordström

Jockum Nordström är född 1963 och är verksam i Stockholm. Han har ställt ut regelbundet sedan 80-talet och haft separatutställningar i Stockholm, London och New York. Han finns representerad i stora internationella samlingar som MOMA, New York, Centre George Pompidou, Paris och Moderna Museet, Stockholm.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Liljevalchs Konsthall

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 60, Djurgården, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-508 31 330
E-Post: bokning.liljevalchs(at)stockholm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Liljevalchs Konsthall