Landskrona Konsthall - Ulrica Hydman Vallien - En paradisattack!Snart öppnar den återblickande utställningen ”En paradisattack” som gör nedslag i glaskonstnären Ulrica Hydman Valliens långa konstnärskap. Utställningen öppnar på Landskrona konsthall den 30 september.

Om utställningen: Ulrica Hydman Vallien - En paradisattack!

Ulrica Hydman Vallien (1938–2018) var en allkonstnär och en folkkär konstnär. Hon inledde sin karriär efter Konstfack som målare och keramiker på 1960-talet. Tio år senare blev hon knuten till Åfors glasbruk där hennes egensinniga formspråk, ofta med ormar och tulpaner, blev en framgångssaga för både henne och Kosta Boda.

Utställningen på Landskrona konsthall visar ett axplock ur hennes 60-åriga yrkesverksamhet inom måleri, teckning, keramik, textil och glas.

– Vi gläder oss att få visa det bästa från samlingen. Utställningen har tidigare visats på Liljevalchs och i Gävle. Nu är det Landskronas tur att få representera södra Sverige. Det blir en mer sparsmakad utställning som kommer att göra sig fint på den vackra konsthallen, och med verk som inte har visats tidigare. Vi kommer även sälja Ulricas glas från jubileumskollektionen, några så nya att de knappt har svalnat. Här finns även några objekt från Bertil Valliens senaste kollektion, säger Mia Widell, ordförande i Landskrona konstförening.

– Att få curera en utställning i Sten Samuelssons och Fritz Jaeneckes fantastiska konsthall från 1963 har alltid varit en dröm. Jag vet att också Ulrica skulle älska att få framträda i detta ikoniska glashus, säger utställningens curator Staffan Bengtsson.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Staffan Bengtsson har även skrivit den nyutkomna boken ”Jag lever” där han sammanställt Ulricas memoarer och privata tankar.

Vid sidan av sin karriär som keramiker, glaskonstnär och formgivare har Ulrica Hydman Vallien även skapat målningar, teckningar, akvareller och textilier med karaktäristiska motiv och smyckat allt från kristallvaser till brittiska jetplan.

– Utställningen i Landskrona blir en fin hyllning till Ulrica, till Landskrona konstförening som firar 90 år, och till konsthallen som firar 60 år, säger Mia Widell.

Arrangör: Landskrona konstförening i samarbete med Vida Museum & Konsthall och Kosta Boda.

Curator: Staffan Bengtsson

Tider: 30 september – 3 december 2023.


Adress/Hitta hit: Slottsgatan, Citadellområdet
Telefon: 0418-47 31 15
E-Post:
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Landskrona Konsthall