Landskrona Foto - Utställning - Den innersta kretsen

Mervyn_O_Gorman(18711958)Christina_August_1913__Autochrome_12x16.4cm_V&A_RPS. 611-2020


Vid en första anblick tycks motiven moderna. Men i själva verket togs bilderna för mer än ett sekel sedan. Med utgångspunkt i brittiska Victoria and Albert Museums unika samling av 100-åriga färgfoton, så kallade autokromer, har Landskrona Foto skapat utställningen ”Den innersta kretsen – färgfotografier från det förflutna” som öppnar den 22 september - 25 februari 2024.

Om utställningen: Den innersta kretsen – färgfotografier från det förflutna 

Våren 2022 kontaktade brittiska Victoria and Albert Museum Landskrona Foto med en förfrågan om ett kommande samarbete. Forskaren och författaren Catlin Langford hade just avslutat en inventering av museets samling och presenterat autokromerna och de medverkande fotograferna i publikationen ”Colour Mania”.

– Victoria and Albert Museum sökte efter vägar att göra materialet tillgängligt för en större publik och hade sett tidigare utställningar vi gjort. De hade förtroende för oss och gav oss fria händer att utforma vår egen utställning, säger Jenny Lindhe, kurator vid Landskrona Foto.

Relaterade länkar

Läs mer

När Jenny Nordquist, Landskrona Fotos konstnärliga ledare, ska beskriva första mötet med bilderna talar hon om en ”wow-känsla”:

– Det var som att öppna en skattkista.

I fotografierna kommer det tidiga 1900-talet till liv i varmt och lustfyllt komponerade familjebilder och poetiska naturstudier. Autokromplåten krävde mycket ljus samtidigt som nyansen röd kom att framträda särskilt bra i bilderna, därav den eviga sommaren och förkärleken för prunkande rosor och blanka äpplen. 


Ut i solen drog man allt färgstarkt man kom över och draperade sig i röda tyger, frossade i blomsterfång och lekte med referenser till litteraturen och porträttmålarnas teatraliska poser.

– Det är ett alldeles speciellt skimmer över bilderna. Något filmiskt, säger Jenny Lindhe.

– Människorna är sig själva och det känns som om vi kommer dem nära, fortsätter Jenny Nordquist. En intimitet som gör att bilderna upplevs samtida.

Medan många professionella fotografer höll fast vid det svartvita fotografiet som var mer praktiskt användbart var autokromplåtarna amatörernas och familjefotografernas stora kärlek. Tekniken var ytterst ljuskänslig, originalen förstörs snabbt i dagsljus och ses bäst i mörker svagt belysta bakifrån.


Det som ser ut att vara digitalt brus är i själva verket blå, gröna och röda korn av potatismjöl som när ljuset silas genom dem återger motivet i reverserad form på silverplåten.


Relativt få fotografier från autokromteknikens storhetstid har överlevt in i vår tid. Men via digitalisering och reproduktioner blir nu delar av den unika bildskatten tillgänglig för publiken i Landskrona.

Tider: 22 september 2023 - 25 februari 2024


Adress för utställningen:
Landskrona Foto, Kavallerigatan 4, Landskrona
Information om utställningen på Landskrona Fotos webbplats: landskronafoto.orgKälla: Landskrona Stad