Landskrona Foto och Landskrona museum - Des Oiseaux

Christophe Maout


Under sommaren intar fåglar från världens alla hörn Landskrona Foto och Landskrona museum. För första gången visas utställningen Des Oiseaux, med fotografi från tretton världsberömda fotografer, i Sverige.

Om utställningen: Des Oiseaux

Fåglar från världens alla hörn. Denna internationellt uppmärksammade utställning hyllar hela världens fågelliv – sett genom tretton fotografers linser.

De medverkande fotograferna skildrar fåglar på vitt skilda sätt. Från australiensiska Leila Jeffries nästan personligt närgångna porträtt på exotiska fåglar, till den italienska fotojournalisten Paolo Pellegrins dokumentära bilder av fåglar i flykten och koreanska Byung-Hun Mins abstrakta svartvita bilder.

Utställningen är baserad på en serie fotoböcker utgivna av Atelier EXB, och det är första gången denna unika samling fotografier visas i Sverige.

– Drömmen om att flyga har alltid följt människan. Eftersom vi inte lyckats härma fåglarnas tyngdlagstrotsande rörelser har vi istället avbildat dem. Först på grottväggar, målardukar och i skulpturer. Senare genom att filma och fotografera dem. Vi hoppas att utställningens mångfald av vyer och perspektiv ger en fördjupad bild av fåglar och deras sammanhang, säger Nathalie Chapuis och Philippe Séclier som är två av utställningens curatorer.

Bland de medverkande fotograferna märks också amerikanska Roger Ballen, som representerade Sydafrika på Venedigbiennalen 2022 och vars verk finns i MoMA:s samlingar. Där finns också Hasselbladspristagaren Graciella Iturbide och den välkända finländska fotografen Pentti Sammallahti.

– Vi är väldigt glada över att få ta den här fantastiska utställningen till Sverige. Fotografierna visar på den mångfald av miljöer som fåglar lever i. Det hot klimatförändringar utgör för dessa miljöer ligger som en underton i utställningen, säger Jenny Nordquist på Landskrona Foto.

Utställningen pågår på Landskrona Foto och Landskrona Museum mellan 12 maj och 27 augusti 2023.

Följande fotografer medverkar i utställningen:

Pentti Sammallahti
Bernard Plossu
Terri Weifenbach
Yoshinori Mizutani
Leila Jeffreys
Graciela Iturbide
Michael Kenna
Byung-Hun Min
Albarrán Cabrera
Rinko Kawauchi
Paolo Pellegrin
Christophe Maout
Roger Ballen
Kyunghee Lee


Källa: Landskrona Stad