Lödöse Museum - Den mäktiga kyrkan i Edsleskog

3D-rekonstruktion av tegelkyrkan i Edsleskog av Joel Eriksson Stomberg/Lösöse museum


Allt började för över 800 år sedan med en mordgåta. Offret, en präst, får helgonstatus. Till hans ära byggs en magnifik kyrka – på en otillgänglig plats i Dalsland. Lördagen den 11 juni inviger Lödöse museum utställningen ”Den mäktiga kyrkan i Edsleskog”. Här får du veta mer om mordet, helgonlegenden och varför en så storslagen kyrka byggdes just där. Det blir också medeltidsmarknad, gyckel, sång, visning av örtagården, bågskytte – och du kan ställa frågor till museets arkeologer!

Om utställningen: Den mäktiga kyrkan i Edsleskog

I början av 1200-talet var Dalsland en otillgänglig, skogig gränsbygd. Ändå var det här, i en liten perifer socken, som man lät bygga dåtida Sveriges största byggnadsverk – tegelkyrkan i Edsleskog. Varför i hela världen gjorde man det?

2019 startade Lödöse museum ett omfattande forskningsprojekt kring kyrkan. I en brevväxling mellan en biskop och påve Honorius III hittar man helgonlegenden om martyrprästen Nils som sägs ha blivit mördad i sin tjänst i Edsleskog. Den magnifika tegelkyrkan som byggs mot slutet av 1100-talet var tillägnad honom.

– Kyrkan var verkligen något utöver det vanliga, stor som en domkyrka, treskeppig, med högt torn och korsarmar. Att den byggdes i tegel är också spännande, materialet var vid den här tiden helt nytt i Sverige och det måste krävts enorma resurser i bygget, säger Anton Lazarides, den arkeolog vid Lödöse museum som varit fältarbetsledare under de arkeologiska undersökningarna.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Lödöse Museum    

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Museivägen 1, 463 71 Lödöse
Telefon: + 46 10 441 43 81
E-Post: lodosemuseum(at)vgregion.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Lödöse Museum