Kulturhuset Stadsteatern - Loop av liv – konst i en ny tidI våras bjöd Kulturhuset Stadsteatern in stockholmarna till ett konstprojekt/utställning som handlade om att sätta fantasin i centrum. Intresset för att delta var stort och i december presenteras resultatet: utställningen Loop av liv – konst i en ny tid. I utställningen får stockholmarnas idéer och fantasier om framtiden möta samtidskonst av bland andra Maja Michaelsdotter och Finn Ahlgren. Utställningen visas 2 december 2023 – 28 april 2024.

Om Utställningen: Loop av liv – konst i en ny tid

Konstprojektet ställde frågan Vad händer om vi sätter fantasin i centrum? och utgångspunkten var ett fantasifrö, spillmaterial från verkstäderna på Kulturhuset Stadsteatern och ett antal filosofiska frågeställningar om vilkets slags samhälle som skulle kunna växa fram ur fantasifröet

Relaterade Länkar

Läs mer↴

– Vi människor sitter på en unik förmåga: vi kan drömma och fantisera om saker som inte finns än. Vi kanske behöver påminna oss om att den värld vi lever i är den vi skapar tillsammans. Utställningen bjuder in drömmens kraft och kollektivt skapande. Den är inte bara en konstutställning, utan också en inbjudan att filosofera, ifrågasätta och öppna upp möjligheternas fält, säger utställningens curator Alicia Donat-Magnin och fortsätter:

– Konstprojektet var ett experiment från vårt håll och vi blev väldigt överraskade av resultatet, till exempel den totala frånvaron av digitalisering som är så påtaglig i samhället vi lever i. Och att det var så många olika grupper som deltog, allt från äldreboenden, advokatbyråer till dejtande par och nyanlända.

Nästa steg i konstprojektet var att låta verkstäderna på Kulturhuset Stadsteatern, som vanligtvis bygger scendekorer, bygga upp några av de inkomna skisserna i verklig skala. En ny värld växte fram: utställningen Loop av liv – konst i en ny tid.

Samtidskonstnärer

Utöver alla som bidragit till utställningen genom konstprojektet har även ett antal samtidskonstnärer bjudits in att medverka i utställningen med konst som bjuder in till beröring och delaktighet. Ingrid Ogenstedt har skapat det platsspecifika verket Jordskott, som består av flera meter höga frö-lika skulpturer som förändras över tid: de kommer att växa och frodas, torka ut, luktas och tas på under tiden som utställningen pågår. 

Formgivaren Finn Ahlgren, med sin fascination för det fula och bortslängda, undersöker estetik i verketTrash. Ett annat exempel är ljudkonstverket Pendulous Things som avger musik och ljus vid beröring. Verket är skapat av formgivaren Amanda Emricson och tonsättaren Ulf Klarström.

Skisserna från konstprojektet har också resulterat i att besökarna får möjlighet att koppla av i en hängmatta, dela med sig av egna minnen i ett kollektivt konstverk och det bästa av allt: pausa tiden för en stund med hjälp av ”pausa-tiden-maskinen”. Stadsteatern-skådespelarna Samuel Fröler, Maja Rung och Odile Nunes bidrar till utställningen genom inlästa texter.

Fördjupningsmöjlighet

Den 20 februari kommer filosofen Jonna Bornemark och ger en föreläsning i utställningen. Vid detta tillfälle får publiken chansen att tillsammans med Bornemark rikta blicken mot vad det egentligen är att vara människa. Möbelformgivaren Finn Ahlgren kommer att hålla kurser i råsnickeri för de som vill lära sig mer om det. En särskild del av utställningen består ett bibliotek, fyllt av flera hundra böcker om utopier, kreativitet och fantasi.

Medverkande konstnärer: 

Hundratals medskapare, Julia Adzuki, Finn Ahlgren, Amanda Emricson & Ulf Klarström, Maja Michaelsdotter, Ingrid Ogenstedt, Oliver Sundqvist, Theresa Traore Dahlberg, Kostymör: Anna Thåqvist, Dekorverkstäderna på Kulturhuset Stadsteatern

Tider: 2 december 2023 – 28 april 2024Adress: Sergelgatan, 111 57 Stockholm
Telefon: 08 - 506 20 200
E-Post: kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida


Källa: Kulturhuset Stadsteatern