Kulturhuset Stadsteatern - Frida Kahlo - Her Photos

Frida Kahlo i Casa Azul, Anonym, 1930. Diego Rivera & Frida Kahlo Archives

Nu kommer utställningen Frida Kahlo – Her Photos till Kulturhuset Stadsteatern med 241 fotografier som representerar olika epoker i den berömda mexikanska konstnärens liv. Det är första gången som utställningen visas i Norden – en utställning som turnerat i hela världen sedan 2009 och haft nära en miljon besökare i 20 städer. Utställningen öppnar den 4 maj.

Om Frida Kahlo och utställningen Her Photos

– Frida Kahlo tyckte om att resa, trots svårigheterna som hennes fysiska tillstånd innebar. 1939 reste hon med båt till Paris för att vara med på sin första utställning i Europa och jag är övertygad om att hon nu - när hennes fotografier reser till Sverige - kommer att jubla! Jag tror också att hon på något besynnerligt sätt kommer att vara närvarande och upprepa sitt motto för svenskarna: leve livet! säger Pablo Ortiz Monasterio, utställningens curator.
Frida Kahlo – Her Photos ger oss tillgång till Fridas närmaste krets: hennes familj, vänner, nära och kära - och hennes älskade Casa Azul, en plats för både återhämtning och skapande. De här bilderna, som Frida uppskattade under hela sitt liv, tillåter oss att förstå lite mer om hennes liv och hennes kreativa process, så att vi kan uppskatta hennes konst ännu mer, säger Perla Labarthe Álvarez, chef på Frida Kahlo Museum.
– Det är så intressant att få öppna upp Frida Kahlos privata ”fotoalbum” och visa historien om hennes liv genom fotografier i en utställning. I kretsen kring Kahlo fanns många framstående fotografer, så samlingen innehåller bilder tagna av bland andra Man Ray, Edward Weston och Brassaï vilket är väldigt fascinerande, säger Maria Patomella, utställningsansvarig, Kulturhuset Stadsteatern.

Fotografi spelade en viktig roll i Frida Kahlos liv. Både hennes pappa och farfar var fotografer och hon själv var passionerat intresserad av konstformen. Under sitt liv samlade hon på bland annat fotografier av familj och vänner, porträtt av henne själv och även fotografier som hon bearbetat genom att göra urklipp, skriva dedikationer och göra personliga ändringar i. Samlingen speglar konstnärens privatliv under hennes turbulenta och smärtfyllda liv, påverkat av en spårvagnsolycka, kärleksrelationer och politik

0000186900041jpg


Frida och Diego med vänner, Anonym, ca 1945. Diego Rivera & Frida Kahlo Archives

Trots att fotografi var viktigt för Frida förblev större delen av samlingen dold för allmänheten under flera årtionden. När hon dog 1954 donerade maken Diego Rivera hennes bostad, känd som ”La Casa Azul”, det blå huset, till mexikanerna för att skapa ett museum över Fridas liv och verk. Det blev starten till det som i dag är Frida Kahlo Museum, ett av världens mest populära museer.

Även om Diego donerade många av Fridas verk och föremål till museet bad han om att en del skulle skyddas från nyfikna ögon. Detta privata arkiv, med mer än sex tusen fotografier, några teckningar, brev, läkemedel och klädesplagg, förblev inlåst under fem långa årtionden. För att skydda dyrgriparna valdes ett av badrummen i La Casa Azul, vilket därmed kom att få en nästan mytisk aura.

Först 2003 öppnades det gömda arkivet och ett urval av de återfunna fotografierna omvandlades till den här utställningen som är kurerad av Pablo Ortiz Monasterio, en väletablerad mexikansk fotograf och historiker. Utställningen Frida Kahlo – Her Photos visar 241 opublicerade fotografier som representerar olika perioder ur hennes liv, men också olika personer som hon tyckte om. Utställningen visades för första gången i Mexiko City 2009.

Sex teman som speglar Frida Kahlo

Utställningen är indelad i sex teman som gemensamt bildar ett porträtt av konstnärens händelserika liv: Ursprunget (Los Orígenes), Det blå huset (La Casa Azul), Politiken, Revolutionerna och Diego, (La Política, las Revoluciones y Diego), Den trasiga kroppen (El Cuerpo Roto), Kärlekarna (Los Amores) och Fotografi (La Fotografía).

Fotografierna har ett starkt historiskt och konstnärligt värde – några av dem togs av kända fotografer, vänner till Frida, till exempel Man Ray, Martin Munkácsi, Edward Weston, Brassaï, Tina Modotti, Pierre Verger och Lola och Manuel Álvarez Bravo.

Fakta om utställningen

FRIDA KAHLO – HER PHOTOS
Galleri 3
Utställningsperiod: 4 maj – 1 oktober
Curator: Pablo Ortiz Monasterio

An exhibition by Frida Kahlo Museum and Diego Rivera Museum
Photographic Archive: Diego Rivera and Frida Kahlo Archives
Bank of Mexico, Fiduciary in the Diego Rivera and Frida Kahlo Museum Trust

Utställningen produceras av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med One Arte Contemporanea och fotografen Masayoshi Sukita.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Kulturhuset Stadsteatern

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress: Sergelgatan, 111 57 Stockholm
Telefon: 08 - 506 20 200
E-Post: kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida


Källa: Kulturhuset Stadsteatern