Kulturen i Lund – Sven Fristedt – Mästare i mönster

Textilmönstren "Oppo", 1965 samt "Glada blad", 1967. Skisser Sven Fristedt, foto och montage Kulturen.


Sven Fristedt är en av vår tids mest produktiva och uppskattade textilformgivare. Under flera decennier har han formgivit mönster för bland andra Borås Wäfveri AB och IKEA, men även till flera av Katja of Swedens kollektioner. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem. Den 1 april öppnar den färgstarka utställningen Sven Fristedt – Mästare i mönster på Kulturen i Lund. Utställningen visas 1 april 2023–28 januari 2024.

Under den svenska tekoindustrins storhetstid på 1960-, 70- och 80-talen exporterades tyger med Sven Fristedts mönster över hela världen. Idag har intresset ökat för retrotyger och de industriellt tillverkade tygerna har blivit ett modernt textilt kulturarv.

Om Konstnären: Sven Fristedt

Sven Fristedt är född 1940 och har varit bosatt och verksam i Skåne sedan 20-årsåldern. Kulturen i Lund har nu producerat en stor retrospektiv utställning om hans långa och omfattande konstnärskap, från första mönstret för textilindustrin i slutet av 1950-talet till nutid.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Urval och innehåll har tagits fram i nära samarbete med konstnären. Förutom många av trycken för industriell tillverkning visas även unika objekt och skulpturer, och nygjorda handtryck utförda på Konstnärernas Kollektivverkstad i Malmö. Skisser och material som har inspirerat ger en inblick i den konstnärliga processen.

Intendent Anna Lindqvist tycker att det har varit fantastiskt att jobba ihop med Sven inför utställningen. – Vid varje besök hos honom har han skapat en ny bild; målat, tryckt eller skulpterat. De nya verken skapar en självklar kontinuitet i hans långa konstnärskap. Att besöka utställningen kommer bli som en upptäcktsfärd i hans fantasi, säger hon.

Om utställningen: Sven Fristedt – Mästare i mönster

Utställningen visar att vardagsdesign är en viktig del av människors liv. Den belyser formgivarens centrala roll i utformningen av våra vardagsprodukter och berättar om den svenska tekoindustrin. Utställningen är byggd för att kunna vandra vidare till fler museer, så att formintresserade i andra delar av landet kan få en chans att ta del av den.

Kulturen har också samarbetat med Borås Cotton som kommer att göra nytryck av några av Sven Fristedts mönster. Under utställningsperioden kommer de nytryckta tygerna att säljas exklusivt i museibutiken på Kulturen i Lund och på Designarkivet i Nybro.

Utställning: Sven Fristedt – Mästare i mönster. Producerad av Kulturen i Lund i nära samarbete med Sven Fristedt. Byggd för att fungera som vandringsutställning.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund.

Utställningsperiod: 1 april 2023–28 januari 2024Adress/Hitta hit: Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
Telefon: 046-35 04 00
E-Post:
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kulturen i Lund