Kulturen i Lund – Mästarprovet – En rustning blir till

Till vänster rekonstruerad 1560-tals-rustning, foto Joel Junsjö.Till höger Albert Collins, foto Ylva Sundgren. 


I utställningen Mästarprovet – En rustning blir till visas en rekonstruktion av en 1500-talsrustning, tillverkad i nutid av rustningsmakare Albert Collins. Du får se den färdiga rustningen, rekonstruktioner av underplaggen och verktyg som har använts. Du kan prova hur det är att hålla i en hjullåspistol med en rustningshandske, och i bilder och filmer får du ta del av tillverkningen som har skett med traditionella metoder, med rekonstruerade 1500-talsverktyg. 

Om utställningen:  Mästarprovet – En rustning blir till

Det här är en vandringsutställning som är producerad av Albert Collins tillsammans med Livrustkammaren. Den har bara visats på Livrustkammaren i Stockholm tidigare. Utställningen visas inne i utställningen Vapen – makt över liv, i Textilhallen.

– Det är så kul att nu få visa utställningen på Kulturen i Lund, för den skånska publiken, säger Albert Collins.

Förlagorna till Albert Collins rustning är två rustningar tillverkade åt Erik XIV på 1560-talet, som finns i Livrustkammaren i Stockholm. Rustningen är en del av ett rustningsgarnityr. Så som den visas i utställningen är den anpassad för tornering till fots, en typ av tornering där man ska försöka bryta sitt svärd mot motståndarens rustning. Förlagan till hjälmen, Erik XIV:s hjälm, har många huggmärken på kammen och visiret efter just denna typ av tornering. En del av utställningen visar de olika användningsområden rustningen har och dess beväpning.


Mstarprovet  En rustning blir till jpg Till vänster rekonstruerad 1560-tals-rustning, foto Joel Junsjö.Till höger Albert Collins, foto Ylva Sundgren.

En rustning är inte komplett utan dess underplagg, därför bestämdes tidigt i projektet att även dessa skulle rekonstrueras. Förlagan till dessa är de så kallade Sturedräkterna, plagg som bevarats efter att Erik XIV låtit avrätta sturarna på Uppsala slott 1567 och som finns utställda i Uppsala domkyrka. Tröjan i svart siden och hosorna i svartmålat älgsämskskinn är utställda på en separat docka så att det går att studera dessa på nära håll.

Här finns också historik kring de kungliga rustningsverkstäderna i Arboga, grundade av kung Gustav Vasa. Hur har de tyska rustningsmästarna i Arboga stilmässigt påverkat hur de svensktillverkade rustningarna ser ut?

– Vi blev så imponerade när vi kom i kontakt med den här utställningen och tänkte att vi måste visa den hos oss! Den handlar om historia, nyfikenhet, kunskap och inte minst om hantverksskicklighet, säger Christian Penalva som är utställningschef på Kulturen i Lund.

Mästarprovet bygger på ett projekt där Albert Collins tillverkade en hel rustning. I september 2020 fick han sitt mästarbrev i rustningssmide, och blev därmed den första i Sverige med denna officiella titel sedan Olof Berg, rustningsmakarmästare i Stockholm, dog 1781.

Utställning: Mästarprovet – En rustning blir till, vandringsutställning producerad av Albert Collins tillsammans med Livrustkammaren. Utställningen visas inne i utställningen Vapen – makt över liv, i Textilhallen.

Youtubeklipp:  https://youtu.be/fVaocKB2wUM

Plats:  Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Utställningsperiod: 18 februari–5 november 2023

Relaterade länkar

Fler utställningar från Kulturen i Lund

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
Telefon: 046-35 04 00
E-Post:
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kulturen i Lund