Kristianstads konsthall - Pia Sandström - Andas Skugga

Pia Sandström Andas skugga Andas ljus


Kristianstads konsthall visar utställningen Andas skugga Andas ljus där konstnären Pia Sandström tar utställningsrummet i besittning för att med ljud, ljus och bild svara på texter av författaren Birgitta Trotzig.

Andning. Just då steg solen upp ur havet. Den strålade över land och hav, överallt nådde de blixtrande strålarna, överallt gick solen i kamp med de framtida städerna." Så står det på sista sidan i Birgitta Trotzigs roman Dykungens dotter (1985) .

Om utställningen: Andas Skugga

Konstnären Pia Sandström fann i författaren Birgitta Trotzigs texter ett gemensamt intresse för landskapets utbredning och rörelse, både horisontellt och vertikalt. I djupled ner i jordens skikt, men också i kast mellan mörker och ljus, djupsinne och vardaglighet, rörelse och stillhet. I utställningen på Kristianstad konsthall svarar Pia Sandström på Trotzigs texter med ett omfattande och nyskapat allkonstverk.

Pia Sandström bjuder in besökare till att vandra mellan skugga och ljus. Hennes unika rumslighet vävs samman av arkitektur, textil och ljus till tonerna av det 8-kanaliga ljudverket, specialkomponerat av musikern Andreas Berthling.

Upptakten till utställningen var Pia Sandströms uppdrag att 2019 skapa ett land art-konstverk, Kristianstads kommuns första, till Sånnaskolan i Åhus. Birgitta Trotzigs författarskap och den fysiska platsens sandmark kom att fungera som igångsättare för Sandströms egen konstnärliga process. Hon läste Trotzigs texter, framför allt romanen Dykungens dotter, och fångade upp författarens skildring av förflyttningen av sand, vatten och kroppar. Resultatet är Kullarna (Rymd för Tanke, Handling av Mark), 2022, i den ”vilda” delen av skolgården.

Om Konstnären: Pia Sandström (född 1969)

Pia Sandström är baserad i Stockholm. Hon är utbildad vid Konsthögskolorna i Stockholm, Helsingfors och Trondheim. Sandström har medverkat i solo- och grupputställningar i Sverige och internationell som GIBCA, Marabouparkens konsthall, Moderna Museet, Kalmar Konstmuseum och Bonniers Konsthall, Botkyrka konsthall, Kiasma i Helsingfors, ARTES i Porto och under Venedigbiennalen för arkitektur 2014. Pia Sandström har även arbetat med offentliga uppdrag för bl.a. Linnéuniversitetet i Kalmar. I Åhus har hon skapat en konstnärlig gestaltning i form av ett landart konstverk till Sånnaskolan, Kullarna (Rymd för Tanke, Handling av Mark), 2022.

Utställningen visas på Kristianstads konsthall 13 maj-17 september 2023. Konsthallen erbjuder även curatorledda lunchvisningar de flesta tisdagar. Se museets kalender för mer information. I samband med utställningen ordnas även en bokcirkel i samarbete med Kristianstads stadsbibliotek där deltagarna läser Dykungens dotter av Birgitta Trotzig.

Relaterade länkar 

Läs mer om utställningen

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Östra Storgatan 27b, 291 32 Kristianstad  
Telefon: 044-620 19 00 
E-Post: info@regionmuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Regionmuseet Kristianstad