Kin – Konstmuseet i norr - Urval av utställningar 2024

Foto: Fredrik Prost


Den 15 februari 2024 smäller det då Kin nystartar. Det blir en stor, myllrande samlingsutställning med fokus på livet på jorden, en presentation av fyra textilkonstnärer ur olika generationer – med den 93-åriga Kirunavävaren Doris Wiklund i centrum – och ett porträtt av en av regionens främsta duojár: Jon Tomas Utsi. Under öppningsfesten kan publiken förvänta sig fullt av konstnärer på plats, konsthantverkare, mängder av tillresta gäster och ett rikt program. Bland annat bjuder Ingela Ihrman på en performance i fågeldräkt, Maja Fredin dukar upp till räkfest helt i textil – och någonstans i Sverige kommer under våren den östtyska potatatissorten Adretta att få en renässans. Observatoriet: konst och liv i den kritiska zonen


Observatoriet: konst och liv i den kritiska zonen

15 februari – 15 september 2024

Med Alexander Ravskyj, Alexandra Ravskaja, Alma Heikkilä, Anastasia Bogomolova, Anastasya Kizilova, Apolonija Šušteršič, Bernd Krauß, Carin Ellberg, Erik Sjödin, Fernando García-Dory, Fredrik Prost, Ilmira Bolotjan & Olga Sjirokostup, Inga-Wiktoria Påve, Ingela Ihrman, Ivan Novikov, Joar Nango & Ken Are Bongo, Katarina Pirak Sikku, Kirill Agafonov & Natalja Peredvigina, Kultivator, Mats Adelman & Ylva Westerlund, Nina Svensson, Pia Rönicke, Tjudia Zjeni, Åsa Sonjasdotter

Utställningen handlar om förhållandet mellan människor, djur, växter och naturresurser. Den består av nya och gamla verk av tjugoåtta konstnärer som på olika sätt berör aspekter av klimatförändringarna och annat i vår planets ”kritiska zon”. 

I utställningen samsas oljefåglar och motståndskraftiga potatissorter, mikro-territorier, regnvatten, skyddsrum i Odessa och fantasidjur från havsstränder. Läs mer om utställningen här.
Textil magi med Doris Wiklund, Kristina Pasjkova, Maja Fredin och Matilda Kenttä


15 februari – 26 maj 2024

Fyra vitt skilda konstnärskap samsas kring en gemensam passion – textila material och tekniker. De är särskilt intresserade av vävning och uppvisar stor hantverksskicklighet och konceptuell styrka. Det magiska med textilen som material och teknik är att den funnits med mänskligheten sedan åtminstone trettiofem tusen år – och den är fortfarande en självklar del av våra liv. 

Inspirationen till utställningen kommer från 93-åriga Kirunabon Doris Wiklunds liv och gärning som konsthantverkare, vävlärare och textil historieskrivare. Läs mer om utställningen här.
Formskön och funktionell: Jon Tomas Utsis duodji

15 februari – 26 maj 2024

Jon Tomas Utsi är duojár, sameslöjdare, och arbetar sedan trettio år med hårdslöjd. Här finns niibbit, knivar; gárit, skålar; skáhput, askar; giissát, kistor; nállogoadit, nålhus, och sálkorat, saltflaskor. Allt har sitt ursprung i samernas liv i Sápmi. Eftersom det ofta har inneburit förflyttning från plats till plats är föremålen lätta och volymsnåla. 

Utsi är liksom andra duojárat förtrogen med tingens hela livslinje, från materialanskaffning och tillverkning till själva användningen. Läs mer om utställningen här.Relaterade LänkarKälla:  Kin – Konstmuseet i norr