Kalmar Slott - Utställning - HäxorEn overkligt verklig upplevelse – som rymmer både sanning och fantasi. Så kan man beskriva den nyproducerade utställningen Häxor, som handlar om de svenska häxprocesserna och öppnar på Kalmar Slott på Skärtorsdagen. Utställningen Häxor visas på Kalmar Slott mellan den 28 mars och 3 november 2024.

Om utställningen: Häxor

Utställningen Häxor berättar om verkliga händelser ur historien och om människor som har levt på riktigt. Men den berättar också om myter och låter fantasin ta stor plats. Utgångspunkten är år 1668 när ”Det stora oväsendet” inleddes. Plötsligt anklagades kvinnor för häxeri och samvaro med djävulen. Kungen sände ut en trolldomskommission som hade rätt att utmäta dödsstraff och häxbålen flammade upp över hela landet. Innan oväsendet tystnade hade yxan och elden släckt närmare 300 kvinnoliv.


Kalmar Slott Hxor huvudbild High

Av: Pompe Hedengren


Relaterade Länkar

Läs mer

– Det här måste ju vara den första historiska utställningen i Sverige som skapats med hjälp av AI. Så vi får möta många av de kvinnor som fick sätta livet till under den svenska häxprocessen, säger Pompe Hedengren, som är konstnärlig ledare.Adress/Hitta hit: Kungsgatan 1, 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-45 14 90
E-Post: kalmarslott@kalmar.com
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kalmar Slott