Kalmar Slott - Monet & Friends Alive

Monet & Friends Alive - Edgar Degas 


Den 1 april 2023 kommer Claude Monet att inta Kalmar Slott tillsammans med ytterligare några av impressionismens största konstnärer. Då öppnar nästa års säsongsutställning Monet & Friends Alive, som ger deras konst liv och är en upplevelse för alla sinnen.

Utställningen har skräddarsytts för att passa in i det 800 år gamla slottet, som genom åren har gästats av kungligheter som Drottning Margareta, Erik av Pommern och Gustav Vasa. På slottets historiska väggar får impressionisternas färgstarka konst liv – med hjälp av ljus, levande grafik, ljud och doft. Sammanlagt visas verk av 15 konstnärer som var verksamma under impressionismen; förutom Claude Monet även bland annat Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne och Edgar Degas.

Monet BridgejpgI utställningens selfie-spot kan besökaren bli en del av Monets kända målning "Bro över näckrosdamm". 

Monet & Friends Alive ger en bra introduktion till impressionismen och den tid som konstnärerna levde i, men bara att stå mitt i utställningssalen och bli översköljd av konst, musik och doft är en upplevelse i sig. Den som vill kan också passa på att bli en del av Monets välkända konstverk. Mitt i utställningen har Monets klassiska bro byggts upp och är omgiven av en stor guldram.

Om utställningen: Monet & Friends Alive

Även denna gång kommer modern utställningsteknik att möta Kalmar Slotts vackra, historiska arkitektur. På gigantiska skärmar kommer impressionisternas fantastiska målningar att få liv – med hjälp av ljus, färg, levande grafik, ljud och doft. Att se verken i så stor skala, och att omslutas av dem, är en upplevelse som uppskattas av både vuxna och barn. Du upptäcker nya detaljer i de djärva penseldragen och får se målningarna från nya håll och ur andra perspektiv.Monet & Friends Alive tar dig tillbaka till de franska impressionisternas värld. Det var en tid då europeisk konst var på väg att förändras och impressionisternas skildringar av modernitet, rörelse, ljus och skugga har inspirerat generationer av konstnärer. I utställningen får du uppleva 1800-talets Europa genom konstnärernas ögon och de verk de skapade. Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne och Edgar Degas är några av de konstnärer som visas. Vid sidan av deras verk presenteras också fotografier och filmer som berättar om deras inspirationskällor.

Röster om utställningen

– Teamet från Grande Experiences ser verkligen fram emot att få ta Monet & Friends Alive till Kalmar Slott. Upplevelsen är producerad i samma uppslukande format som Van Gogh Alive och människor i alla åldrar kommer att fängslas av att få uppleva de färgstarka konstverken, skapade av 1800-talets franska mästare, i kombination med vacker musik och doft, säger Bruce Peterson, grundare och verkställande direktör, Grande Experiences.
– Att få visa Monet & Friends Alive på Kalmar Slott känns fantastiskt. Det är en världsutställning som fått oerhört fin respons, och som är eftertraktad världen över, så att vi lyckades få just den till Kalmar 2023 är mycket glädjande. Jag vill rikta ett stort tack till alla som varit med i processen, säger Meg Nömgård, slottschef, Kalmar Slott.
– Vi vill erbjuda en bra blandning av utställningar, både stora och små, och att vi nu får möjlighet att visa en utställning av denna kaliber gör att slottet positionerar sig ännu starkare som en arena för internationella utställningar. Bland våra besökare finns allt från skolelever till internationella besökare. I samband med Monet & Friends Alive kommer vi därför att erbjuda såväl specialguidningar som skolprojekt och företagsevenemang, tillägger hon.
– Vi gläder oss väldigt mycket över att få fylla Förbrända Salens vitkalkade väggar med mästerverken från impressionismen. Monet & Friends Alive kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga, avslutar Meg Nömgård.Monet & Friends Alive vänder sig till hela familjen och är en upplevelse för alla sinnen. Som besökare hamnar du mitt i konstupplevelsen, omsluten av bilder, musik och doft. Varför inte bara slå dig ned i utställningen en stund och låta intrycken skölja över dig?

Tider: 1 april - 5 november 2023

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Kalmar Slott

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Kungsgatan 1, 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-45 14 90
E-Post: kalmarslott@kalmar.com
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kalmar Slott