Kalmar Konstmuseum – Solastalgia – klimat och framtid

Klimatkrisen är en komplex utmaning. Det handlar om fakta, rapporter, siffror och diagram men också om känslor, existentiell oro och förluster. För den enskilda människan kan man fråga sig om det är möjligt att möta framtidens utmaningar utan att tappa greppet om tillvaron? Hur ska världens befolkning långsiktigt balansera med jordens naturresurser?

Om utställningen: Solastalgia 

Utställningens titel, Solastalgia, kommer från ett begrepp myntat 2003 av den australiensiska ekofilosofen Glenn Albrecht. I sin forskning undersöker han bland annat förhållandet mellan miljöförstöring och försämrad mental hälsa (sorg) för de som bor nära områden som förändras. Med inspiration från Albrechts forskning har Eline Kersten i sin film Solastalgia undersökt hur människor påverkats av nedläggningen av ett kalkstensbrott i Nederländerna.

Eline Kerstens film och Glenn Albrecht begrepp har här varit utgångspunkter som sedan förgrenat sig vidare. I ett samtida måleri av Ella Tillema och i Nils Kreugers landskapsmålningar från början av 1900-talet erfars människans underläge inför naturen. Michael Wangs film The Drowned World reflekterar över vad tid är och ger svindlande perspektiv över jordens historia. Catrin Andersson fördjupar sig i händelser och skiftningar i naturen som påverkat, eller kommer att påverka, natur och människa för lång tid framöver. I utställningens tredje film använder sig Niki Lindroth von Bahr i sin tur av fabeln som metod att berätta om vardagsnära tillstånd i ett fiktivt modernt samhälle.

Solastalgia är producerad av Kalmar konstmuseum och curerad av Sara Hemmingsson och Anneli Berglund. Utställningen är ett samarbete med Linnéuniversitetet som under utställningstiden arrangerar den tvärvetenskapliga konferensen Environmental Emergencies Across Media, 16–18 mars.

Curatorer

Sara Hemmingsson och Anneli Berglund

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Kalmar Konstmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Stadsparken 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-42 62 82
E-Post: info@kalmarkonstmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kalmar Konstmuseum